Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Vývoj cen bytů z druhé ruky v Praze za poslední 2 roky

Vývoj cen bytů z druhé ruky v Praze za poslední 2 roky

Zdroj obrázku: freepik.com

Ceny bytů v Praze zaznamenaly v uplynulých dvou letech významné změny, ovlivněné jak ekonomickými, demografickými i geopolitickými faktory.

Rok 2022

 V roce 2022 průměrná cena bytu v Praze dosáhla 112 677 Kč za m². Přestože na začátku roku 2022 ceny díky nízkým úrokovým sazbám hypoték a omezené nabídce volných bytů stále rostly, během roku došlo k výraznému zpomalení růstu, především kvůli poklesu poptávky způsobenému rostoucími úrokovými sazbami a zpřísněním pravidel ČNB pro poskytování hypoték.

Rok 2023

 V roce 2023 průměrná cena bytu v Praze vzrostla na 121 700 Kč za m², což představuje zvýšení o 8,0 % oproti předchozímu roku.

Tempo růstu cen se však postupně zpomalovalo a v některých obdobích roku došlo dokonce k mírnému poklesu. Například ve třetím čtvrtletí 2023 ceny klesly o 1,8 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

Přehled průměrných cen podle typu bytů (2022 - první polovina 2024)

  • Panelové byty: Po propadu cen v roce 2022 v roce 2023 došlo k mírnému nárůstu na 88 000 Kč/m². Tento trend pokračoval i v první polovině roku 2024. Průměrná cena panelových bytů v Praze v 2024 je 90 000 Kč/ m².
  •  Starší cihlové byty: Cena stabilně rostla z 110 000 Kč/m² v roce 2022 na 120 000 Kč/m² v roce 2023, a v první polovině roku 2024 dosáhla 125 000 Kč/m².
  • Novější cihlové byty: Podobný vývoj: 115 000 Kč/m² v roce 2022, 125 000 Kč/m² v roce 2023 a pokračující růst na 130 000 Kč/m² v první polovině roku 2024.

Tip: Přečtěte si, jak prodat byt za 2 týdny. 

Investiční byty vs. rodinné bydlení

 Menší „investiční“ byty jsou citlivější na změny ekonomické a geopolitické situace. Investoři rychle reagují na volatilitu trhu, což vede k výraznějším fluktuacím cen těchto nemovitostí.

Naopak poptávka po větších bytech určených pro rodinné bydlení a rodinných domech je obecně stabilnější. Průměrné ceny v tomto segmentu jsou méně náchylné k rychlým změnám, protože rozhodnutí o koupi většího bytu či domu je motivováno dlouhodobou potřebou rodiny po stabilnímu bydlení.

Faktory ovlivňující ceny bytů

  •  Hypoteční trh: Zvýšení úrokových sazeb hypoték mělo výrazný dopad na poptávku po nemovitostech. V roce 2022 se úrokové sazby pohybovaly okolo 7 %, což zpomalilo trh. Aktuální snížení úrokových sazeb podporuje mírný nárůst cen.
  • Geopolitické události: Válka na Ukrajině a nepokoje na Blízkém Východě přispěla k nejistotě na trhu a ovlivnila obecně ekonomické podmínky, což vedlo k větší opatrnosti kupujících.
  • Politická nestabilita na Blízkém východě: Politické napětí v této oblasti může způsobit zvýšení cen energií, což může vést k nižší poptávce po starších nemovitostech a nárůst cen bytů v nových a modernizovaných domech.
  • Poměr poptávky a nabídky: Pokles poptávky po tzv. investičních bytech v centru Prahy vedl ke zvýšení jejich nabídky, což způsobilo pokles jejich cen. Naopak poptávka po větších bytech určených pro rodinné bydlení díky příznivé demografické situaci zůstává stabilnější.

Tip: Přemýšlíte o prodeji bytu? Přečtěte si recenze našich klientů.

Výhled

 Do budoucna očekáváme, že ceny bytů mohou i nadále růst, i když pomalejším tempem. Obecně bude vývoj cen záviset především na vývoji ekonomické situace v České republice, dostupnosti hypoték a v neposlední řadě na vývoji situaci na Ukrajině a Blízkém východě.

Zvažujtete prodej své nemovitosti a hledáte profesionální pomoc? Kontaktujte nás.  Spojíme se s Vámi a domluvíme nezávaznou schůzku. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 08.08.2024