Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Komerční nemovitost vs. komerční pozemek: Co je lepší?

Komerční nemovitost vs. komerční pozemek: Co je lepší?

Hledáte vhodné místo pro svůj podnikatelský záměr? Poznejte rozdíl mezi komerční nemovitostí a komerčním pozemkem. Každý má své výhody i nevýhody v užívání.

Hotely, kanceláře nebo třeba orná půda. To vše spadá do kategorie komerčních prostor. Jaká je jejich přesná definice? A jak se liší od komerčního pozemku?

 

Co je to komerční nemovitost

Komerční nemovitostí se rozumí jakýkoli typ nemovitosti, která je užívaná pro komerční účely s cílem generování zisku. Zahrnovat může obchodní centra, průmyslové haly, sklady a celou řadu dalších objektů. Podle zákona je za komerční nemovitost určen jakýkoli objekt označený tímto statusem stavebním úřadem.

Vlastníci těchto obchodních nemovitostí ve většině případů tyto prostory pronajímají podnikatelům a společnostem, z kterých následně mají pravidelný příjem v podobě nájemného.

Do komerčních nemovitostí patří také:

  • kanceláře
  • průmyslové areály
  • sklady
  • hotely
  • nájemní domy
  • garáže
  • benzinové stanice
  • orná půda
  • a jiné komerční budovy (jako třeba kino, soukromá nemocnice atd.)

 

Výhody

Z investorského hlediska se nemovitosti stále řadí k bezpečným a stabilním. Z dlouhodobého pohledu přináší výnosné aktivum s překvapivě malým rizikem.

Komerční nemovitosti rovněž přináší stabilní příjem, který vychází z předem sestavené smlouvy o pronájmu obchodní nemovitosti.

Jakožto vlastník nemovitosti můžete využití prostoru přizpůsobit vašim osobních či podnikatelským záměrům.

Rizika

Základní riziko v oblasti vlastnictví komerční nemovitosti nabízí nalezení vhodného nájemník. Ten do značné míry rozhoduje o tom, zdali bude nemovitost dlouhodobě výnosná, nebo způsobí vážné finanční problémy.

 

TIP: Přijďte na prohlídku obchodních prostor v srdci Prahy 6

 

Komerční pozemek

Komerční pozemek je pozemek, který slouží k výstavbě komerčního prostoru. Mají své vlastní specifické hodnocení i regulace, například oproti zemědělským či residenčním pozemkům.

Komerční pozemky jsou často využívány jako investice, jelikož jejich hodnota v rámci rozvoje neustále roste. Lukrativnost pozemku je následně ovlivněna svým umístěním, dostupností, velikostí, tvarem či topografií.

Než se rozhodnete pro koupi komerčního pozemku:

  • Ověřte si možnost jeho využití s plánem obce.
  • Vyhledejte, zdali místo není zatíženo právními problémy.
  • Zkontrolujte dostupnost vody, plynu, kanalizace a elektřiny.
  • Vezměte v potaz svažitost pozemku, a zdali není umístěn v záplavové oblasti.

 

TIP: Přestavět nebytový prostor na místo k bydlení jde. Podívejte se, jak na to

 

Pronájem komerční nemovitosti

Rozhodnete-li se jako vlastník komerční nemovitosti tento objekt pronajmout, měli byste zvážit vypracování kvalitní nájemní smlouvy. Ta se totiž vždy řídí novým občanským zákoníkem, který může být pro lajky poměrně zavádějící.

Specifika pronájmu a ukončení smlouvy

Smluvní vztah mezi vlastníkem a nájemcem, který provozuje podnikatelskou činnost, se bude vždy řídit pravidly nového občanského zákoníku o nájmu prostor sloužících k podnikání. Ten se uplatňuje vždy, jeli hlavním cílem pronájmu objektu provozování podnikatelské činnosti za účelem generování zisku.

Trochu odlišný přístup bude mít nájemník v případě neziskového sektoru. V něm se liší například výpovědní doba.

Rozhodne-li se jedna či druhá strana nájem ukončit před uplynutím ujednané doby, musí se jednat o jeden z níže uvedených důvodů. Výpověď je platná pouze v případě, že obsahuje konkrétní důvod k ukončení a od data podání trvá tři měsíce.

Z pohledu nájemce:

  • Podnikatel ztratí způsobilost vykonávat podnikatelskou činnost.
  • Objekt přestane být vhodný k činnosti podnikání.
  • Poruší-li vlastník nemovitosti své povinnosti vůči nájemci.

Z pohledu pronajímatele:

  • Je-li nemovitost určena k odstranění či přestavbě.
  • Poruší-li nájemník své povinnosti vůči pronajímateli.

 

Vlastníte komerční nemovitost k prodeji?

S našimi letitými zkušenostmi vám zajistíme bezproblémový prodej bez problémů.

Napište nám, a my se s vámi obratem spojíme.

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 07.10.2024