Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Vybíráte realitního makléře? Kvality a záruky jsou důležitější než provize

Vybíráte realitního makléře? Kvality a záruky jsou důležitější než provize

Ať už potřebujete prodat byt nebo koupit dům, nejspíš hledáte někoho, kdo vám pomůže obchod zrealizovat rychle, hladce a hlavně bez problémů.

Nejlepší realitní makléře většinou nemusíte složitě hledat

Buď fungují pod hlavičkou realitní kanceláře, která si je umí přitáhnout skvělým administrativním zázemím a oni tak mají prostor se věnovat své vášni - setkávání se s klienty a nemovitostem, případně fungují na volné noze a disponují skvělými referencemi.

Tip: Zjistětě, proč je důležité mít podepsanou zprostředkovatelskou smlouvu.

Jak poznat dobrého realitního makléře

Nedejte na sympatie, byť i ty hrají v obchodě důležitou roli. Hlavním vodítkem by pro vás mělo být, zda je makléř registrovaným realitním zprostředkovatelem a má na tuto činnost živnostenský list.

Stát se realitním makléřem už dnes není tak jednoduché, jako tomu bylo dřív. Pro získání živnostenského oprávnění v oboru je potřeba mít dostatečné vzdělání a projít certifikací, kterou také zajišťuje Asociace realitních kanceláří ARK ČR. Druhým důležitým bodem je pojištění odpovědnosti za škodu.

Tip: Vyberte si certifikovaného realitního agent CHIRŠ.

Registrovaný realitní zprostředkovatel má vyšší míru trestní odpovědnosti než jakýkoliv jiný podnikatel v České republice.

Jak vybrat ověřeného realitního makléře

Asi už tušíte, že při prvním kontaktu s realitním makléřem byste měli chtít vidět jeho oprávnění - živnostenský list i informaci o pojištění. Jen to je totiž zárukou, že nenaletíte podvodníkovi a vaše nemovitost i vaše peníze budou v bezpečí.

Může to znít úsměvně, ale dle zdrojů Ministerstva pro místní rozvoj se od roku 2020, kdy platí nový zákon upravující činnost realitních makléřů, neevidují žádný případ zpronevěry nebo poškození klienta u makléřů s potřebným oprávněním.

Oproti tomu ti, co potřebné oprávnění nemají, ale i tak na trhu působí, mají na triku už milionové škody a hlavně zástupy nespokojených klientů.

Tip: Přečtěte si, jak získát oprávnění k práci realitního makléře. 

Nikdy tedy nedejte jen na sympatický obličej, způsob vyjadřování a výši provize. Pokaždé pátrejte po referencích a spolupracujte pouze s těmi realitními makléři, kteří vám dokážou dát dostatečné záruky.

Přemýšlíte o prodeji Vaší nemovitosti a chcete vše svěřit profesionálům? Kontaktujte nás. Rádi se potkáme na nezávazné schůzce.



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.