Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Věcné břemeno - co to je, čemu vadí a jak ho zrušit

Věcné břemeno - co to je, čemu vadí a jak ho zrušit

Zdroj obrázku: freepik.com

 

Co je to věcné břemeno na nemovitosti?

Věcné břemeno (podle nové legislativy též “služebnost”) se zapisuje do katastru nemovitostí a bývá zřízené ve prospěch třetí osoby nebo více osob.

Nejlépe podstatu věcného břemena pochopíte na následujících příkladech:

  • váš soused nemá jinou možnost, jak se dostat na svůj pozemek, než přes ten váš. Pokud je na vašem pozemku v jeho prospěch zřízené věcné břemeno chůze a jízdy, musíte nechat souseda přes váš pozemek jezdit nebo chodit,
  • přes váš pozemek (resp. pod zemí pod vaším pozemkem) vede kanalizace a rozvody elektřiny (služebnost inženýrské sítě). Vaší povinností je tyto inženýrské sítě strpět a například nepřekopnout kabely,
  • vaše maminka vám věnovala byt. Přeje si v něm ale dožít. V její prospěch může být zřízeno věcné břemeno doživotního užívání.

V souhrnu - většina věcných břemen vás nutí něco strpět nebo se něčeho zdržet.

 

Je věcné břemeno právní vada a snižuje hodnotu nemovitosti?

Při odhadu ceny nemovitosti většina věcných břemen snižuje samotnou její hodnotu. Není však věcné břemeno jako břemeno. Zatímco některá jsou prakticky neškodná, jiná mohou nemovitost výrazně znehodnotit.

 

“Neškodná” věcná břemena - řadíme mezi ně například již zmíněné “věcné břemeno vedení” (právně nazvané “služebnost inženýrské sítě”). Toto věcné břemeno vás prakticky v ničem neomezuje. Jediné, co z něj vyplývá, je umožnit přístup k pozemku v případě, že je potřeba údržba nebo oprava inženýrské sítě.

 

Méně závažná věcná břemena - sem řadíme například služebnost stezky, průhonu a cesty (po staru věcné břemeno chůze a jízdy).

 

Závažná věcná břemena - do této kategorie řadíme např. věcné břemeno doživotního užívání. Např. u bytu to v praxi znamená, že tu paní, co tam aktuálně bydlí, v něm musíme nechat bydlet až do její smrti. Tudíž v bytě nemůžeme třeba dalších 40 let bydlet a možná tam ani vstupovat (záleží na rozsahu jejích práv).

 

Tip: Zjistěte, zda někdo z naší databáze poptávajících nehledá právě váš byt.

Co je to věcné břemeno bytu?

Jak už jsme předeslali, je třeba ujasnit a sjednotit některé pojmy. Věcné břemeno bytu je jedním z nich.

Pro zjednodušení vše shrneme do přehledného slovníčku:

  • Věcné břemeno bytu = věcné břemeno doživotního užívání = služebnost doživotního užívání
  • Věcné břemeno chůze a jízdy = služebnost stezky, průhonu a cesty
  • Věcné břemeno vedení = služebnost inženýrských sítí

 

Jak věcné břemeno zrušit nebo zřídit?

Postup u zřízení a zrušení věcného břemene je relativně obdobný a může být pěkným oříškem nebo se vůbec nemusí povést. Základem je si uvědomit, že s odstraněním či zřízením věcného břemene musí souhlasit osoba, které se toto břemeno týká nebo musí vydat rozhodnutí o zrušení správní orgán.

 

Pokud máte tedy v plánu věcné břemeno zrušit či zřídit, nejprve je dobré se obrátit na danou osobu, které se věcné břemeno týká. Pakliže se vám však souhlasu od tohoto člověka nedostane, můžete se pokusit obrátit na soud a zrušení či zřízení si “vysoudit”. Soud vám však nemusí vyhovět. Záleží na konkrétní situaci.

 

Jak věcné břemeno vadí při prodeji?

Většina věcných břemen je ve své podstatě právní vadou, která snižuje hodnotu nemovitosti. Jak už jsme ale uvedli, ne každé věcné břemeno lze zrušit (např. věcné břemeno chůze a jízdy k sousedovo pozemku nebo věcné břemeno služebnosti inženýrských sítí) a ne vždy je to potřeba.

 

V mnoha případech však oprávněná osoba se zrušením věcného břemene souhlasí a není třeba házet flintu do žita, aniž bychom se o zrušení pokusili. V neposlední řadě se také můžeme setkat s nějakým tím “zapomenutým” věcným břemenem - např. na bytě visí služebnost doživotního užívání ve prospěch osoby, která již dávno nežije, pouze ji ještě nikdo nezrušil.

 

Kde zjistím věcné břemeno?

Nejjednodušší cesta, jak zjistit věcné břemeno, je z katastru nemovitostí. Dnes již k němu existuje velice jednoduchý přístup, a to přes cuzk.cz. Zde si můžete během pár minut online ověřit, zda na nemovitosti nějaké to věcné břemeno nevázne.

 

Tip: Zjistěte, jak nenaletět při koupi bytu

 

Jaké mohou být další právní vady nemovitosti kromě věcných břemen?

Při koupi nebo prodeji nemovitosti je také třeba se podívat na další omezení na nemovitosti. Mezi ty mohou patřit například různé úrovně památkové ochrany. Nepříjemné také je, že ne všechna omezení se do katastru nemovitostí zapisují. Záludné jsou například nájemní smlouvy, které se vážou k nemovitosti a jsou platné i po jejím prodeji.

 

Potřebujete poradit ve věci věcných břemen nebo prodeje nemovitosti? Vyplňte kontaktní formulář, obratem se Vám ozveme a domluvíme nezávaznou schůzku. 

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 24.01.2023