Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Prohlášení vlastníka: Co v tomto dokumentu najdeme?

Prohlášení vlastníka: Co v tomto dokumentu najdeme?

Zdroj obrázku: freepik.com

Co je prohlášení vlastníka 

Prohlášení vlastníka nemovitosti je dokument, který se v listinné podobě vkládá do katastru nemovitostí a popisuje mimo jiné vlastnické právo k bytovým jednotkám, samotné bytové jednotky a také říká co spadá do společných prostor a co k jednotkám náleží. Jinými slovy tento dokument určuje, co komu v budově patří.

V případě, že má dům dvě a více bytových jednotek, je tento dokument povinný a obstarává ho majitel domu, případně SVJ (sdružení vlastníků jednotek) u novostaveb je to developer.

 

Prohlášení vlastníka řeší například majitelé rodinných domů s několika byty, aby mohly s každým bytem nakládat zvlášť nebo bytová družstva při privatizaci družstevních bytů do osobního vlastnictví. Jde o naprosto zásadní dokument, který by měl do budoucna předejít jakýmkoliv sporům o to, jak velký prostor v domě, kdo a kde vlastní (a to včetně podílu na společných prostorách) a umožnit, aby se s každou bytovou jednotkou mohlo nakládat samostatně. To je důležité při prodeji nebo převodu vlastnictví, případně při rekonstrukci a žádosti o stavební povolení.

Jestli jste si mysleli, že si majitel domu sedne, něco sepíše, případně nakreslí a odnese na “katastr”, pletete se. Jde o listinu, při jejíž tvorbě bude potřeba advokátní kancelář a platná bude až ve chvíli, kdy ji přijme a uchová patřičný katastrální úřad.

Tip: Uvažujete o prodeji své nemovitosti? Kontakujte nás.

Co má obsahovat prohlášení vlastníka

V prohlášení vlastníka je sice relativně volný dokument, ke kterému těžko najdete správný vzor, ale i tak se dá najít pár zásadních bodů, které by měl obsahovat:

  • Musí obsahovat údaje o pozemku, domu, obci a katastrálním území. A to nijak vágně. Budova i jednotky musí být zaměřeny a zakresleny geodety s kalibrovanými přístroji.
  • Každá jednotka musí být označena číslem, přesnou výměrou, číslem listu vlastnictví, umístěním v podlažích a účelem užívání.
  • V dokumentu musí být specifikovány společné a výlučné části náležící k jednotkám (v tomto případě jde např. o balkony a lodžie, sklep, společné chodby, výtahy, schodiště…) a z nich plynoucí spoluvlastnický podíl na společných částech nemovitosti. To se týká i pozemku, pokud je budova jeho součástí.
  • Přesnou specifikaci toho, jaká práva a povinnosti každému z vlastníků plynou z vlastnictví jednotky, i jaká práva a povinnosti má vlastník celé nemovitosti.

Je prohlášení vlastníka potřeba při prodeji bytu?

Pokud se chystáte prodat byt, bude prohlášení vlastníka součástí dokumentů, se kterými pracujeme. A nemusíte mít strach, pokud dokument nemáte doma k dispozici. Prohlášení vlastníka si zajistíme sami na Katastru nemovitostí.

Je důležité, aby kupující přesně věděl, jak velký je jeho podíl na celkové ploše domu, které části (například sklep) budou v jeho výlučném vlastnictví, a kde se přesně nachází jeho garážové stání a které prostory jsou společné ostatními vlastníky jednotek. Tyto informace předáváme všem zájemcům o koupi již při osobní prohlídce bytu. A navíc všechny tyto detaily týkající se jednotky musí být uvedené ve smlouvě o převodu vlastnictví jednotky. 

Tip: Přečtěte si jak prodáváme v CHIRŠ

 

Uvažujete prodeji bytu a chtěli byste nezávazně probrat nejvhodnější postup? Vyplňte formulář. Obratem se Vám ozveme a domluvíme nezávaznou schůzku. 

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.