Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Proč nepodceňovat význam kupní smlouvy?

Proč nepodceňovat význam kupní smlouvy?

Zdroj obrázku: freepik.com

Kupní smlouva jako klíčový dokument

Většina lidí neprodává byt nebo dům víc než párkrát v životě. Vypadá to velmi jednoduše: nemovitost načančáte, nafotíte, najdete kupce a plácnete si. Jenže realita bývá této představě často na míle vzdálená.

Kupní smlouva na nemovitost je klíčový dokument celé transakce. Jistí vám peníze za prodej a zároveň kryje záda pro případ jakýchkoliv nekalostí ze strany kupujícího.

Málokdo totiž prodává učebnicovou nemovitost. Většina je zatížena hypotékou (ano, ani hypotéka není překážkou pro prodej), je různého stáří a stavu (tedy hrozí skrytými vadami) nebo v nich třeba žije nájemník. Není proto možné najít vzor pro kupní smlouvu na byt a čekat, že pokryje váš konkrétní případ.

Písemnou kupní smlouvu vyžaduje zákon, katastr a bude ji vyžadovat i banka, pokud kupující nemovitost pořizuje na hypotéku.

Tip: Chystáte se prodávat nemovitost? Podívejte na vzory smluv, které v CHIRŠ používáme.

Vzhledem k tomu, že se jedná o opravdu zásadní právní dokument, nenechávejte jeho přípravu náhodě, internetu nebo domněnkám. Vždy ji připravujte ve spolupráci s odborníkem na právo a reality, logicky se obě tyto schopnosti potkávají v renomované realitní kanceláři (která dokáže cenu vaší nemovitosti i zvýšit třeba díky moderní obálkové metodě, kterou používáme v CHIRŠ).

 

Jaké jsou nezbytné náležitosti kupní smlouvy na nemovitost

Kupní smlouva musí být jasná, detailní a precizní. Chyby nebo hluchá místa se vám mohou krutě vymstít.

Toto v kupní smlouvě rozhodně nesmí chybět:

  • Jednoznačná identifikace kupujícího i prodávajícího (případně může být doplněný i zprostředkovatel)
  • Bezchybné právní vymezení a detailní popis nemovitosti, která je předmětem prodeje (včetně uvedení katastrálního území, parcelního čísla i výměry)
  • Přesná cena včetně způsobu, jak dojde k zaplacení nemovitosti
  • Závazek kupujícího za nemovitost zaplatit stanovenou kupní cen a závazek prodávajícího nemovitost a vlastnická práva k ní převést na kupujícího
  • Místo uzavření smlouvy a podpis obou stran (pokud je potřeba úředně ověřený podpis, dochází k němu za přítomnosti další oprávněné osoby)

Tip: Zjistěte jak pracujeme a jak "Prodat byt za 2 týdny". 

Jak se liší kupní smlouva na byt a na rodinný dům

V základu nijak. V obou případech jde o zásadní dokument, který musí obsahovat náležitosti popsané výše. Vzhledem k tomu, že rodinný dům je mnohem obsáhlejší, je potřeba být i ve smlouvě ještě o něco důkladnější a pohlídat, aby řešila i potenciální rizika, o nichž nemusí ani jedna ze zúčastněných stran vědět předem.

Proto se se vždy před klasickou kupní smlouvou na nemovitost podepisuje i rezervační smlouva, případně i smlouva o smlouvě budoucí.

Chcete zažít bezstarostný prodej své nemovitosti? Neváhejte. Vyplňte formulář, obratem se Vám ozveme a  vše zařídíme. 

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Štítky: jak prodat byt

Datum zveřejnění: 06.02.2024