Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Nebytový prostor: Za jakých okolností může být k bydlení

Nebytový prostor: Za jakých okolností může být k bydlení

Zdroj obrázku: freepik.com

Název napovídá, že nebytový prostor je určený k čemukoliv jinému, než je bydlení. Nejčastěji to bývají místnosti nebo prostory určené k podnikání, ateliéry, veřejné budovy, v bytových domech jde například o kočárkárny a sklepy.

Jaké druhy nemovitostí do kategorie nebytových prostor spadají, určuje zákon a o tom, že budou takto označené, rozhoduje jejich vlastník a stavební úřad. Jednoduše řečeno, prostory byly k tomuto účelu zkolaudovány nebo tzv. rekolaudovány při rekonstrukci.

Jak proměnit nebytový prostor v byt? Vždy kouzlit nemůžete

To, že je prostor označený jako nebytový, má většinou své opodstatnění. V té lepším případě jde o bývalý byt, který se rozhodl majitel přeměnit na prostor k podnikání a změnil způsob jeho užívání na stavebním úřadě.

 

Častěji jde ale o prostory, které nedisponují dostatkem světla, proniká do nich ve větší míře hluk z okolí nebo mají nízké stropy. Zkrátka nesplňují normy pro nemovitosti určené k bydlení. Na realitním trhu mají nižší hodnotu, a tak vás možná napadlo, že byste svůj nebytový prostor změnili na bytový, abyste ho prodali výhodněji. I to je možnost a někdy stačí pár stavebních úprav a trocha administrativy, aby se to povedlo. Obraťte se proto nejprve na stavební úřad a zjistěte, za jakých podmínek a zda vůbec by změna byla možná.

Tip: Uvažujete o prodeji své nemovitosti? Kontakujte nás.

Bydlet se dá i v nebytovém prostoru, ale ...

Řada lidí dělá to, že si pořídí “byt” označený jako ateliér nebo podúrovňový byt. To jsou nebytové prostory zamýšlené od začátku k bydlení, dalo by se říci, že od první chvíle je to trochu obcházení zákonů. Nemohou být zapsané jako byty, ve smlouvě musí být uvedeno, že se nejedná o nemovitost k bydlení a pokud se rozhodnete v nich přesto bydlet, stát i jednotlivé instituce vám budou do cesty klást spoustu překážek:

  • Protože v nebytovém prostoru nemůžete oficiálně bydlet, nemůžete si v něm zřídit ani trvalé bydliště.
  • Taková nemovitost je určena k podnikání, proto budete automaticky platit víc za elektřinu i plyn. Poskytovatelé energií vás automaticky zařadí do “podnikatelské” sazby.
  • V nemovitosti označené jako nebytový prostor počítejte s nižším komfortem bydlení. Nejčastěji jde o nedostatek světla, omezenou možnost větrání a s tím související zvýšené riziko vzniku plísní, možný zvýšený hluk nebo prašnost…
  • S největší pravděpodobností nezískáte od banky hypoteční úvěr. Ty se poskytují pouze k financování nemovitostí určených k bydlení, a to nebytový prostor není.
  • Důležité je vědět i to, že pokud budete využívat nebytový prostor k bydlení, hrozí vám pokuta od stavebního úřadu za přestupek dle stavebního zákona.

Uvažujete o tom, že byste nebytový prostor raději k bydlení pronajali?

V tom případě doporučujeme maximální obeztřetnost a konzultaci s odborníky na reality.

I když zákon výslovně nezakazuje pronajímání nebytových prostor k bydlení, jde zejména pro pronajímatele o trochu tenký led. Pronajímatel je totiž povinen zajistit nezávadné bydlení, které může nájemce začít nárokovat i v průběhu smluvního vztahu. Pokud pronajímatel nevyhoví, může protistrana okamžitě vypovědět smlouvu o nájmu nebytových prostor bez dodržení výpovědní lhůty, byť by byla sjednána.

Tip: Přečtěte si zkušenosti klientů CHIRŠ

A je potřeba si uvědomit, že i v případě pronájmu nebytových prostor k bydlení hrozí pronajímateli pokuta za přestupek dle stavebního zákona.

 

Uvažujete o prodeji své nemovitosti ? Pokud ano, neváhejte a kontaktujte nás. Konzultace je zcela nezávazná.



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 07.11.2023