Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Nájemník neplatí? Kroky, které můžete udělat.

Nájemník neplatí? Kroky, které můžete udělat.

Zdroj obrázku: freepik.com

Vybrat slušného nájemníka je někdy trochu oříšek. Jestli jste ve fázi, kdy nabízíte svůj byt k pronájmu, podívejte se na náš nedávný článek, ve kterém radíme, jak hledat nové nájemce a na co si dát pozor.

Chci si přečíst článek Jak pronajmout byt bez rizika 

Pokud vám budeme s pronájmem pomáhat, máme řadu mechanismů, které přirozeně filtrují nečestné zájemce, ale riziko, že se časem vyvine situace jinak a nájemník zničeho nic přestane za nájem platit, existuje vždy.

 

Proto všem svým klientům garantujeme, že pokud do 6 měsíců od podpisu nájemní smlouvy (v případě, že vám s pronájmem pomáháme od začátku až do konce) vznikne s nájemníky jakýkoliv problém, zdarma vám tuto situaci pomůžeme vyřešit.

Nájemní smlouva je alfou omegou

Na začátku musí být vždy písemná nájemní smlouva doplněná o předávací protokol bytu. Jednak ji vyžaduje zákon a vás jako pronajímatele chrání před případnými nekalostmi. Jasně vymezuje, jaká jsou práva a povinnosti nájemce a co se stane, když je nebude plnit. České zákony v případě tohoto smluvního vztahu stojí spíš za nájemníky, proto je potřeba nájemní smlouvu připravovat opravdu důkladně a detailně.

 

Ze zákona je výpovědní lhůta z nájmu 3 měsíce, pokud nájemce neplní své závazky, případně hrubě porušuje smlouvu, můžete mu dát okamžitou výpověď. Ale její uplatnění není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

Ze zásady proto doporučujeme všem svým klientům podepisovat nájemní smlouvy vždy jen na dobu určitou.

Přečtěte si zkušenosti klientů CHIRŠ

Jak ukončit nájem

  1. Uplyne doba, na kterou byla nájemní smlouva uzavřena a smluvní vztah skončí. Dejte si jen pozor, aby se nájemce odstěhoval do 3 měsíců od ukončení platnosti smlouvy, jinak se nájem automaticky prodlužuje.
  2. S nájemníkem se domluvíte na tom, kdy smluvní vztah skončí a vzájemně si podepíšete dohodu o ukončení nájemní smlouvy. Takový případ může nastat např. ve chvíli, kdy se nájemce chce odstěhovat nebo vy potřebujete nemovitost k užívání pro sebe. Pozor, v tomto případě je opravdu důležité, aby šlo o dohodu obou stran, nikoliv výpověď (ta je ze zákona tříměsíční)
  3. Nájemce hrubě porušuje nájemní smlouvu a vy tak máte právo ho okamžitě vystěhovat. Ale pozor, ani v tomto případě to není tak jednoduché. Nájemníka musíte nejprve písemně vyzvat, aby s porušováním smlouvy přestal a dát mu k nápravě dostatečný časový prostor. Pokud k nápravě nedojde, můžete smlouvu okamžitě vypovědět (opět písemně).

Co je hrubé porušení nájemní smlouvy

O pár řádků výš jsme psali o tom, že zákon trochu “nadržuje” nájemníkům. A proto jsou v něm jasně definované oblasti, které je možné považovat za hrubé porušení nájemní smlouvy, pronajímatele opravňují k okamžité výpovědi a nájemce tak má měsíc na vyklizení nemovitosti:

  1. Nájemník neplatí po dobu alespoň 3 měsíců nájemné a náklady na služby.
  2. Nájemník závažným způsobem poškozuje nemovitost.
  3. Nájemník způsobuje újmu nebo jiné závažné škody pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí.
  4. Nájemník užívá neoprávněně nemovitost jiným způsobem nebo k jinému účelu než bylo domluveno.

Uvažujete o pronájmu svého bytu? Neváhejte nás kontaktovat.

Vystěhování neplatícího nájemníka

Vypovědět smlouvu nájemníkovi, který porušuje domluvená pravidla, tedy není nijak jednoduché. I když najdete oprávněný důvod, od vypovězení smlouvy ke skutečnému odstěhování a předání nemovitosti ještě může vést dlouhá cesta.

 

Dobrou zprávou je, že většina nájemníků předá nemovitost k poslednímu dni trvání smlouvy, jak to má ideálně být. K předání stačí pouze předat klíče, my doporučujeme k předání vždy sepsat předávací protokol se zapsanými stavy měřičů energií a stavem nemovitosti a jejího vybavení.

Zjistěte jak u nás probíhají prohlídky bytů na pronájem.

Nastávají i situace, kdy nájemce byt očividně opustí, přestane platit nájem, ale byt nevyklidí. Pokud je taková situace zřejmá, a nájemník už je 3 měsíce v prodlení s placením, je vhodné se ho pokusit kontaktovat, a pokud na výzvy nereaguje, byt vyklidit po svém. Doporučujeme vše dokumentovat, abyste měli v ruce důkazy pro případné budoucí spory.

 

Nejméně příjemnou situací je stav, kdy neplatící nájemce ani přes výzvy po vypršení nájemní smlouvy nemovitost neopustí a není s ním řeč. Pronajímateli pak nezbývá než podat žalobu na vyklizení nemovitosti. S tímto krokem je spojená řada dokazování, nákladů a času. Pokud ale soud shledá, že je právo na vaší straně, přikáže nájemci, aby nemovitost v nařízené době vyklidil.

 

Poslední možností, pokud nic z předešlého nezabere, je vystěhování nájemníka exekučně. K exekuci vyklizením nemovitosti může dojít až ve chvíli, kdy nájemce ignoruje rozhodnutí soudu, ale toto je opravdu extrémní případ, ke kterému dochází v minimu situací.

Přemýšlíte o pronájmu svého bytu? Potřebujete poradit? Neváhejte se na nás obrátit.

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 23.01.2024