Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Důležité kroky, které neopomenout při předání nemovitosti

Důležité kroky, které neopomenout při předání nemovitosti

Zdroj obrázku: freepik.com

Na prodej nebo koupi bytu se většinou velmi pečlivě připravují obě strany: prodávající porovnává svou nemovitost s konkurenčními, aby nastavil správnou cenu, hledá ať už na vlastní pěst nebo prostřednictvím realitní kanceláře toho nejlepšího solidního kupce a na druhé straně prodávající porovnává nabídky, aby svůj nový domov nebo investiční nemovitost zbytečně nepřeplatil, zjišťuje si detaily o lokalitě i sousedech… ale předání bytu často vnímá kupující i prodávající jako nepodstatný detail. On to sice v celém procesu detail je, ale rozhodně ne nezanedbatelný.

Jak by mělo proběhnout předání nemovitosti po prodeji

Předání nemovitosti je až posledním krokem v celém procesu prodeje. Může na něj dojít ve chvíli, kdy jsou splněny všechny podmínky: podepsané smlouvy, složená alespoň záloha z kupní ceny, případně převedená nemovitost v katastru nemovitostí, pokud se na tom obě strany dohodnou.

Předání nemovitosti by se měl účastnit prodávající i kupující, v ideálním případě i realitní makléř, který celý proces prodeje koordinoval. Předání může proběhnout jen tak, bez oficialit, pouhým předáním klíčů od bytu a domu. Ale tuto formu nelze ani trochu doporučit, protože nebude nikde existovat záznam o tom, v jakém stavu byla nemovitost předána.

Tip: Uvažujete o prodeji své nemovitosti a potřebujete poradit? Kontaktujte nás. 

Férové je sepsat o předání bytu nebo domu předávací protokol, který popíše pravdivý aktuální stav a bude důkazem pro prokazování případných skrytých vad. Nepodceňujte ho, rozhodně nejde o “cár papíru”, jak je někdy označovaný.

Ještě než k podpisu předávacího protokolu přistoupíte, pečlivě nemovitost zkontrolujte, zda odpovídá inzerovanému stavu. Pokud najdete závadu, byť se může zdát na první pohled zanedbatelná, trvejte na jejím zaznamenání do předávacího protokolu. Ten se nezřídka připojuje ke kupní smlouvě, čímž se stává závazným a velmi důležitým dokumentem. Na jeho základě je dokonce možné od smlouvy odstoupit, kdyby se ukázalo, že nemovitost neodpovídá stavu při prohlídce nebo kupující před prodávajícím zatajil některé zásadní vady.

Co má obsahovat předávací protokol nemovitosti

Nikde neexistuje přesný návod, co by měl předávací protokol obsahovat, nicméně je pár zásadních bodů, na které byste neměli zapomenout:

  1. Aktuální kontakty na prodávajícího i kupujícího. Důležité jsou nejen proto, aby se mohly obě strany v případě potřeby spojit, ale také pro další jednání s institucemi.

 

  1. Seznam předaných klíčů a dokumentů souvisejících s nemovitosti. Nezapomeňte na předání klíčů nejen od bytu a domu, ale také od sklepa, společných prostor, garáže apod. a dokumentů týkajících se minulosti nemovitosti: stavební povolení k realizovaným rekonstrukcím, technické certifikáty, plány atd.

 

  1. Technický stav, případné závady a termín, do kdy a kým budou odstraněny. Kupující by měl mít možnost detailně si prohlédnout všechny prostory a prověřit stav všech systémů.

 

  1. Stavy měřičů energií, nejčastěji jde o vodoměr, elektroměr a plynoměr. Stavy budou důležité nejen při vyúčtování energií, ale také při převodu smluv na nového majitele.

 

  1. Fotodokumentace nemovitosti. Měla by sloužit jako důkaz o stavu bytu nebo domu v době jeho předání.

 

  1. Seznam dalšího vybavení. Vestavný nábytek a spotřebiče jsou nedílnou součástí nemovitostí a kupující si je nemůže bez předchozího souhlasu s kupujícím odvézt. Zároveň je ale možné, že se mezi sebou strany dohodly na tom, že v nemovitosti zůstane vybavení nad rámec vestavných movitých věcí. Vše by mělo být podrobně rozepsáno v předávacím protokolu, vyloučíte tak budoucí pochybnosti a nedorozumění.

 

  1. Datum a podpisy všech zúčastněných. Nezbytností jsou podpisy prodávajícího a kupujícího, kteří tak stvrzují, že s obsahem dokumentu souhlasí. Svůj podpis může připojit i realitní makléř, který plní roli nezávislého svědka.

Tip: Váháte s jakým makléřem svůj byt prodat? Přečtěte si recenze agentů CHIRŠ. 

Předávací protokol si nezapomeňte pečlivě uschovat, kopii by měly dostat všechny zúčastnění. Pokud je na předání nemovitosti navázaný jakýkoliv další právní úkon, např. uvolnění zbývající části kupní ceny z úschovy, nezapomeňte o něm patřičné osoby informovat.

 

Zvažujete prodej nebo koupi nemovitosti? Neváhejte nás kontaktovat. Obratem se s Vámi spojíme a domluvíme nezávaznou schůzku. 

 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.