Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Na co se ptát při prohlídce bytu k pronájmu

Na co se ptát při prohlídce bytu k pronájmu

Zdroj obrázku: freepik.com

Pro někoho je bydlení v pronájmu životní styl, pro druhého nutnost. Ať se nacházíte v jakémkoliv životním období, nezapomeňte se před podpisem nájemní smlouvy vyptat i na zdánlivé maličkosti. Právě ty totiž mohou rozhodnout o tom, jak se vám tu bude žít.

Nabídek na pronájem bytů je relativně dost a na první pohled se liší lokalitou, kvalitou, velikostí nebo cenou. Co ale ty věci, o kterých se v inzerci nepíše, jako je počet majitelů, plánované rekonstrukce nebo informace o tom, co vše je zahrnuto v nájmu? Na ty je někdy potřeba se doptat.

Proč je lepší pronajmout si byt přes realitní kancelář

Na tuto otázku je velmi jednoduchá odpověď: proto, že kryje záda oběma smluvním stranám, tedy pronajímateli i nájemci. Renomovaná realitní kancelář si nemůže dovolit přešlapy a musí se řídit nejen zákony, ale i svými etickými kodexy. Z toho pro vás jako budoucího nájemce plyne jediné - informace, které k nemovitosti dostanete, budou vždy pravdivé a nájemní smlouva bude připravena na míru vám i nemovitosti. Profesionální realitní kancelář na sebe také vezme odpovědnost za přípravu předávacích protokolů i úschovu kauce, což zvýší bezpečí obou stran.

Tip: Hledáte byt k pronájmu? Vytvořte si u nás poptávku a budete informováni jako první.

Na co se ptát při prohlídce bytu

Našli jste svůj vysněný byt k pronájmu a máte domluvenou a ze strany realitního makléře potvrzenou prohlídku? Dopředu se na ni připravte i vy a napište si vše, co vás zajímá.

Tip: Chystáte se na prohlídku? Přečetěte si nejčastější otázky našich klientů

Pronájem bytu: otázky týkající se nemovitosti samotné

Realitní poradce CHIRŠ vám ještě před vstupem do nemovitosti popíše okolí, budovu i zevrubně byt samotný. Ten si pak společně také projdete, budete informováni o technických záležitostech jako jsou orientace bytu, jeho velikost a dispozice. Všechny místnosti, které jsou předmětem nájmu, si osobně prohlédnete a budete seznámeni s jejich stavem. Realitní poradce CHIRŠ vám předá všechny tyto informace také v tištěné podobě, většinou není povoleno v nabízených nemovitostech pořizovat vlastní fotografie, přeci jen se jedná o soukromý majetek.

Určitě se zajímejte i o detaily, např.

  • zda k nemovitosti náleží i další prostory, např. sklep, kočárkárna, parkovací stání
  • zda je možné v okolí parkovat, případně za jakých podmínek
  • zda se v okolí nachází potenciální zdroje hluku nebo nepořádku, např. bary, herny nebo ubytovny
  • kdy byla provedena rekonstrukce bytu i celého objektu a zda je nějaký plán oprav do budoucna
  • jaký je vztah majitele (nebo současných nájemníků) se sousedy
  • jaká vládne v domě atmosféra
  • jak je v domě bezpečno (včetně např. zabezpečení vstupních dveří do domu)
  • co vše z vybavení je součástí nájmu (pokud toto není specifikováno, většinou platí, že součástí nájmu je vestavěné vybavení a technické zařízení)

Tip: Přemýšlíte o pronájmu své nemovitosti? Kontaktujte nás.

Pronájem bytu: otázky týkající se nájemného

Většinou je už z inzerce samotné patrná výše nájemného a poplatků, tyto informace vám samozřejmě podá i realitní poradce CHIRŠ. Zajímejte se ale detailně i o maličkosti, např.:

  • co vše zahrnuje měsíční nájemné
  • jak vysoká je kauce (pro ty, kdo netuší, co je kauce, malé vysvětlení: jde o složenou jistinu k nemovitosti, která slouží jako pojistka pro pronajímatele pro případ nedoplatků ze strany nájemce např. na službách nebo nájemném, případně pro náhradu škody, pokud by nájemce poničil vybavení bytu), mějte na paměti, že maximální kauce může být ve výši trojnásobku měsíční platby nájemce (nájmu a souvisejících poplatků)
  • jak vysoké jsou poplatky, a co přesně pokrývají (chtějte vidět evidenční list, který slouží jako výpis poplatků souvisejících s bytem, ze zákona nesmí pronajímatel chtít po nájemci platit např. fond oprav, přesto se to často děje, pokud transakci neřídí realitní makléř)
  • budete mít smlouvu na energie přímo s jejich poskytovateli nebo budete zálohy platit pronajímateli?
  • jaké budoucí opravy  a hlavně v jaké výši hradí pronajímatel a jaké nájemce?
  • jak dlouho potrvá nájemní vztah a jaké jsou podmínky pro jeho případné prodloužení nebo ukončení?

Je důležité, aby byly všechny důležité detaily zmíněné i v nájemní smlouvě. Proto nikdy nevyužívejte šablony z internetu, ale nechte si smlouvu na míru připravit odborníky.

Tip: Přečtěte si co vše má obsahovat nájemní smlouva.

Přemýšlíte o pronájmu své nemovitosti nebo si hledáte nové bydlení? Kontaktujte nás. Rádi Vám poradíme. 

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 14.11.2023