Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Na co se ptát při koupi domu

Na co se ptát při koupi domu

Zdroj obrázku: freepik.com

Aby se váš sen o šťastném životě ve vlastním domě nerozplynul jako pára nad hrncem, vyplatí se na něj dobře připravit ještě než začnete prohledávat realitní inzerci nebo si zadáte poptávku.

První a nejdůležitější krok 

Prvním určujícím faktorem totiž bude vaše finanční situace. Jen málokdo má možnost financovat koupi nemovitosti z vlastní kapsy a to, jak vysokou dostanete hypotéku, vám jasně nastaví finanční limit.

Ze všeho nejdřív si tedy sepište příjmy, nemovitosti, které vlastníte, a které by mohly posloužit jako zástava, hypoteční banku ale budou zajímat i vaše současné závazky a náklady.

 

Tip: Přečtěte si, je výhodnější prodat nebo počkat?

V inzerci čtěte mezi řádky a předem se ptejte

Hledat dům je většinou náročnější než hledat byt. Z podstaty věci vás totiž nezajímá jen nemovitost samotná, ale také její nejbližší okolí - pozemek, na kterém stojí, příjezdová cesta, územní plány apod.

Takto náročnou transakci je proto lepší realizovat s odborníky, kteří vědí, na co se ptát a připravit, než na vlastní pěst.

Férová realitní kancelář uvede už v samotné inzerci případná negativa, ale vyplatí se např. při sjednávání osobní prohlídky makléře detailněji vyptat např. na vlastnická práva.

Většinu věcí je možné samozřejmě vyřešit, od čeho ale dejte za všech okolností “ruce pryč” jsou takové nemovitosti, k nimž je přístup pouze přes cizí pozemek.

Technický stav nemovitosti

Na každé nemovitosti jsou věci neměnné a to, co můžete v budoucnu upravit k obrazu svému. Nejspíš nedokážete změnit stavební konstrukci, podloží apod. Pokud se vám konkrétní nemovitost zalíbí, je vhodné přizvat na druhou prohlídku i autorizovaného stavebního inženýra, který ví, na co se u domu zaměřit a dokáže posoudit, v jakém stavu nemovitost skutečně je.

Už na první prohlídce ale dokážete sami orientačně zhodnotit, jaký je základní technický stav domu:chtějte vědět, jak vypadá střecha, kdy proběhla výměna nebo oprava oken, elektroinstalace, rozvodů vody, topení a dalších důležitých částí domu. U všeho chtějte znát také rok, kdy byla oprava nebo rekonstrukce provedena a chtějte po současném majiteli i záruční listy a smlouvy s dodavateli pro případ reklamace.

Zajímejte se nejen o dům samotný, ale také o stav dalšího příslušenství jako jsou garáž, bazén, altán, zahradní domek apod. a o to, jaké “sítě” jsou přivedené do domu nebo na hranici pozemku (důležitá jsou pitná voda, kanalizace, elektřina a plyn).

Náklady na provoz

Už pár let je pro všechny prodávané nemovitosti (až na čestné výjimky) povinný tzv. energetický štítek. Udává, jak je budova (ne)hospodárná a jak náročná bude na péči. Štítek energetické náročnosti by vám měl realitní makléř ukázat hned na první prohlídce, je to jeden ze základních dokumentů.

Zároveň se ale podrobně ptejte na finanční náročnost:jak vysoké jsou měsíční náklady na vodu, elektřinu, plyn, kolik předchozí majitel ročně “protopil”, kolik peněz stojí roční údržba domu.

Tyto náklady jsou pro vás do budoucna samozřejmě orientační, ale budete mít alespoň řádově povědomí o realitě. K nákladům musíte připočíst také měsíční splátky své hypotéky a potřebné opravy nemovitosti do budoucna. Pak důkladně zvažte, zda je dlouhodobě ve vašich silách tuto nemovitost vlastnit.

Pozemek a okolí

Zahrady, pozemky a místní samospráva mohou někdy zavánět tak trochu detektivní prací. Možná proto, že je tak zásadní vědět, kde začíná a končí vaše budoucí zahrada, co vše k ní náleží a také jaké jsou vztahy se sousedy. Nenechte se uchlácholit slovy současného majitele a klidně se za sousedy vydejte sami. Dům totiž dost často dokážete předělat k obrazu svému, sousedy ale nevyměníte.

Důkladně se vyptejte, komu patří příjezdová cesta (pokud není vaše nebo obecní, je to do budoucna velké riziko), jaký je územní plán obce (zvlášť když jsou okolní pozemky třeba prázdné a je na nich nyní pole) a ke všemu chtějte vidět dokumentaci.

Mávnout rukou byste neměli ani nad možnými přírodními riziky: nachází se dům v povodňové lokalitě? Možná už tam voda nebyla desítky let, ale pojišťovna vám takovou nemovitost nepojistí nebo za velmi nevýhodných podmínek. Jste připraveni takové riziko nést?

Právní “drobnosti”

V katastru nemovitostí si dokážete na pár kliků pročíst informace o tom, kdo nemovitost vlastní, ale ne vždy je v něm vše. Potenciálním rizikem může být např. probíhající dědické řízení nebo situace, kdy na nemovitosti vázne tzv. věcné břemeno.

Důležitým bodem, který se vyplatí pohlídat, je způsob využití nemovitosti. To znamená, že nemovitost může klidně vypadat jako Váš vysněný dům, ale pokud bude zapsán v katastru jako objekt k rekreaci a nebude mít číslo popisné, ale jenom evidenční, nebudete moci získat hypotéku ani si zde zřídit trvalé bydliště.

A dávejte velký pozor i na další stavby, které jsou umístěny na pozemku. Jakákoli stavba (nemáme na mysli zahradní domek, který si koupíte v obchodě pro kutily – nejčastěji se jedná o garáž), která není zapsána v katastru nemovitostí, je považována za nelegální stavbu, což může výrazně zkomplikovat celý proces.

 

Tip: Přečtěte si recenze našich klientů 

Je opravdu důležité, aby vás současný majitel detailně seznámil se všemi právními informacemi vztahujícími se k nemovitosti. Profesionální realitní agent ví, na co se v tomto ohledu ptát a jaké dokumenty doložit.

Přemýšlíte o prodeji nebo koupi rodinného domu? Kontaktujte nás, poradíme Vám jak postupovat. 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 28.11.2023