Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Kdy je potřeba odhad nemovitosti?

Kdy je potřeba odhad nemovitosti?

Vždy se hodí být připraven a vědět, kdy je poplatek za odhadce nutností a kdy nad ním můžete mávnout rukou. Pojďme se odhadům nemovitostí podívat na zoubek podrobněji.

Tržní odhad nemovitosti

Typ odhadu, se kterým se potká každý, kdo alespoň jednou v životě kupuje nebo prodává nemovitost. Jde o odborné posouzení hodnoty nemovitosti s ohledem na to, kde se nachází, jak je stará, v jakém stavu, jak vypadá okolí… Faktorů, které cenu ovlivňují, je celá řada od těch makro ekonomických až po emoční. Nenechte se ale zmást, tržní cenu nemovitosti si nespočítáte tak, že se podíváte na inzeráty nemovitostí ve vybrané lokalitě. Mezi nimi jsou totiž i ty, které se nikdy neprodají, případně se časem prodají ale hluboko pod nabízenou cenou.

 

Zároveň si není nutné platit soudního odhadce, orientační odhad nemovitosti můžete mít online a zdarma. Ozvěte se nám, cenu nemovitosti odhadneme pomocí naší propracované kalkulačky na odhad ceny bytu, která bere v potaz nemovitosti v naší nabídce za posledních několik měsíců, zároveň ale také umí pracovat s daty z cenové mapy bytů nebo z Katastru nemovitostí.

Tip: Vyzkoušejte naší cenovou kalkulačku

Ocenění nemovitosti pro dědické řízení

Existují i smutné události v životě a tohle je jedna z nich. Při vyřizování pozůstalosti bude potřeba mimo jiné odhad nemovitosti pro notáře. Někdy si o něj žádá sám, jindy jej požaduje od klientů, je ale dobré vědět, že i v této situaci stačí levnější odborné ocenění od realitní kanceláře a nemusíte platit za soudního znalce. Odhad nemovitosti pro účely dědického řízení se provádí ke dni úmrtí zůstavitele.

Odhad nemovitosti pro banku

Jakmile budete chtít financovat koupi nemovitosti prostřednictvím hypotéky v libovolné výši, bez odhadu se neobejdete. Banka potřebuje znát skutečnou hodnotu nemovitosti, aby věděla, kolik peněz je na ni ochotná uvolnit. Odhad proto provádí nejčastěji spolupracující odhadce, některé banky mají i svůj vlastní tým odborníků. Z odhadu vyplyne tzv. LTV nemovitosti (Loan to Value), tedy poměr ceny nemovitosti dávané do zástavy a výší hypotečního úvěru. Jde vlastně o procento z ceny nemovitosti, které určuje maximální výši hypotéky, např. LTV80 značí, že vám banka půjčí nejvíc 80 % z ceny nemovitosti odhadnuté bankou.

 

Banky si většinou za tento odhad poplatky neúčtují, ale situace se může lišit případ od případu. Někde budete mít odhad zdarma, jinde ho zaplatíte přímo odhadci nebo si ho banka naúčtuje v podobě poplatku za zpracování hypotéky.

Soudní odhad nemovitosti

Ani jeden z výše popsaných typů odhadů nemovitostí by neobstál před soudem při zásadních událostech jako je rozvod, řízení o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví, insolvenční nebo exekuční řízení apod. Ve všech případech, které “skončí u soudu” budete potřebovat znalecký posudek soudního znalce s potřebnou akreditací.

Je dobré mít na paměti, že soudní odhad a tržní odhad se budou s největší pravděpodobností výrazně lišit. Zatímco tržní odhad nemovitosti vychází z aktuální poptávky a nabídky na trhu, ten soudní se striktně řídí předem stanovenými indexy a koeficienty.

 

Nechte si od nás vypracovat odhad. Vyplňte formulář a my Vám vypracujeme přesnější profesionální odhad prodejní ceny Vašeho bytu.

 

m2 (celé číslo bez mezer)



CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.