Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

K čemu slouží kauce na byt?

K čemu slouží kauce na byt?

Kauce při pronájmu bytu slouží pronajímateli jako jistina, která by měla pokrýt případné budoucí dluhy nájemce. Většinou ji nájemník platí při podpisu smlouvy a v plné výši, případně poníženou o splacené dluhy ji pronajímatel nájemci vrací po skončení nájemního vztahu.

Proč se platí kauce

Jde o jakousi pojistku, že nájemník z bytu neuteče a nenechá po sobě dluhy nebo poničenou nemovitost a její vybavení. Ve chvíli, kdy nájemní vztah skončí, měly by se v ideálním případě obě strany sejít, sepsat předávací protokol k bytu a případné závady nebo nedoplatky.

Abyste předešli budoucím konfliktům a nedorozuměním, je dobré na konec vztahu myslet už na začátku a připravit si co nejlepší nájemní smlouvu. Vycházet ze vzorů dostupných zdarma na internetu se nevyplácí, lepší je mít nájemní smlouvu připravenou na míru konkrétní nemovitosti a tak, aby byla “neprůstřelná”.

S našimi klienty však vždy podrobně řešíme, jak vysoká by měla být kauce na jejich nemovitost, i konkrétní podmínky pro její vrácení.

Tip: Přečtěte si, jak probíhají prohlídky nemovitostí k pronájmu v CHIRŠ.

Maximální výše kauce

Kolik je kauce na byt byste se měli dozvědět už při prohlídce bytu k pronájmu, a kdyby náhodou ne (to se vám ale u nás nestane), určitě se na ni při prohlídce bytu zeptejte. Její výše se totiž může lišit a obvykle bývá od jednoho měsíčního nájmu až po jeho trojnásobek. To je limit stanovený zákonem.

Je výslovně uvedena v nájemní smlouvě, nikdo už nelimituje, kdy se kauce platí. Může být splatná v hotovosti nebo na běžný účet a nájemní smlouva může řešit i její složení. Tedy, zda ji lze využít v případě potřeby celou na úhradu dluhů nebo zda musí pronajímatel vždy nějakou část vrátit. Kdy se vrací kauce na byt není nijak limitováno, tento termín by měl být uveden vždy v nájemní smlouvě stejně jako informace, na co všechno může být kauce použita.

Na co lze použít kauce na byt

Obecně řečeno je možné kauce na nemovitost využívat na úhradu dluhů nájemce. Většinou se jedná o dluhy na nájemném, energiích nebo cenu za opravu zničeného bytu nebo jeho vybavení. Ale pozor, jako pronajímatel si nemůžete jen tak strhnout libovolnou sumu.

Vždy je potřeba dokázat, že nájemce je opravdu dlužníkem. Např. výpisem z účtu pro dokázání, že nebylo uhrazeno nájemné za konkrétní měsíc. Výpisem od dodavatele energií nebo služeb a jeho porovnáním se sumou uhrazenou na zálohách. Případně, že nedostatky na nemovitosti nebo jejím vybavení po opuštění bytu nejsou pouze běžným opotřebením, ale skutečně poničením.

Tip: Zjistěte, co o nás říkají naši klienti. 

Právě možnost využití kauce bývá častým předmětem sváru mezi nájemci a pronajímateli a proto je tak důležité vědět, za jakých podmínek si byt pronajímáte a následně také myslet na všechny možné alternativy a v nájemní smlouvě.

 

Rozhodujete se pronajmout Váš byt a hledáte správného nájemníka? Neváhejte! Kontaktujte nás ještě dnes pro bezplatnou konzultaci.

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 13.02.2024