Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním a družstevním vlastnictví?

Jaký je rozdíl mezi bytem v osobním a družstevním vlastnictví?

Zdroj obrázku: freepik.com

Družstevní byt vs. osobní vlastnictví

Každá z variant má svá pro a proti, zásadním bodem je vlastnictví. Zatímco byt v osobním vlastnictví je váš, družstevní byt vlastní družstvo. Pojďme se na oba typy nemovitostí podívat podrobněji.

Za byt v osobním vlastnictví zaplatíte víc, ale…

Bytů v osobním vlastnictví (v inzerci je najdete někdy s označením OV) je na trhu víc, jejich koupě je výrazně dražší, ale zase s takovým bytem můžete nakládat (téměř) podle libosti.

V případě, že je vaše nemovitost součástí bytového domu, samozřejmě musíte jednat v souladu s SVJ (netušíte, co to je? Přečtěte si náš článek, kde vysvětlujeme, co je SVJ), ale jinak ji můžete jakkoliv rekonstruovat, upravovat, případně pronajmout aniž byste k tomu potřebovali zvláštní povolení.

Velkou výhodou také je, že byt v osobním vlastnictví můžete financovat pomocí hypotečního úvěru, pokud splníte podmínky banky.

Tip: Vyzkoušejte naší hypoteční kalkulačku

To, že jste majitelem bytu, je zapsané na listu vlastnictví v katastru nemovitostí, tzn. že v případě prodeje se musí změna vlastníka zaregistrovat na KN. Sice to trvá trochu déle (“katastr” má ze zákona na zápis 30 dní, z toho 20 dní tvoří ochranná lhůta pro případné námitky všech účastníků řízení), ale vlastnictví máte tzv. černé na bílém.

Hypotéka na družstevní byt? S tou moc nepočítejte

Družstevní byt, v inzerci označovaný také jako byt v DV, je cenově výhodnější (většinou je rozdíl oproti ceně bytu v osobním vlastnictví 5 - 10 %), ale vlastníkem je družstvo. Vy si kupujete podíl v celém bytovém družstvu a členská práva odpovídající velikosti vašeho podílu.

Podíl v družstvu je napevno spojen s výlučným právem užívání konkrétního družstevního bytu. V katastru tedy i nadále zůstane jako vlastník uvedené družstvo, nicméně vy svůj podíl získáte mnohem rychleji než při koupi bytu v osobním vlastnictví. Podepisovat totiž budete jen Smlouvu o převodu družstevního podílu.

Některé družstevní byty se nabízí s tzv. „nesplacenou anuitou“ kterou je zbývající část úvěru spojeného s původní výstavbou nebo privatizací domu. Tato částka se splácí v pravidelných měsíčních splátkách a jakmile ji kompletně splatíte, a případně splníte i další podmínky určené stanovami bytového družstva, můžete požádat o převedení bytu do osobního vlastnictví.

Koupě bytu v DV s nesplacenou anuitou může být výhodné pro zájemce, které by nedostali klasickou hypotéku v bance, ale mohli by kupní cenu zafinancovat prodejem jiného, například menšího bytu.

Tip: Hledáte vysněné bydlení? Podívejte se, co máme v nabídce. 

To, že se nestanete majitelem bytu zapsaným v katastru nemovitostí, může být komplikací při financování. Hypoteční banka vám poskytne hypotéku pouze v případě, že vlastníte ještě jinou nemovitost v osobním vlastnictví, kterou můžete použít jako zástavu pro úvěr. 

I v případě, že disponujete dostatkem peněz v hotovosti (nebo máte zajištěný jiný způsob financování), doporučujeme si před koupí velmi detailně prostudovat stanovy bytového družstva a zápisy z členských schůzí. Ty totiž jasně definují, co vše můžete s bytem dělat, jaké podmínky musíte splnit pro případný převod do osobního vlastnictví a také, co vám hrozí při jejich nedodržování.

Stanovy družstva určují, jakým způsobem je možné byt rekonstruovat, zda jej lze pronajmout nebo co se stane neplatičům. Principem je, že o všech událostech hlasují členové družstva na členských schůzích a pro většinu rozhodnutí je potřeba získat nadpoloviční většinu hlasů.

 Na první pohled to sice může vypadat jako nevýhoda, protože vám ostatní obyvatelé domu budou “mluvit” do toho, jak se svým bytem můžete nakládat (a vy je musíte poslechnout), ale zároveň velmi často právě kvůli tomu bývají družstevní domy v lepším technickém stavu a vy se ocitnete v kultivovanější společnosti sousedů.

 

Uvažujete o prodeji své nemovitosti nebo se chcete na cokoliv jen zeptat? Neváhejte a kontaktujte nás. Obratem se s Vámi spojíme. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 09.01.2024