Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jak prodat byt s hypotékou

Jak prodat byt s hypotékou

Zdroj obrázku: freepik.com

Byt dokážete prodat i ve chvíli, kdy na něm vázne bankovní zástava. Hypotéka už nemusí být na překážku, jen se připravte na trošku větší administrativní zátěž a lehce delší proces.

Co je to zástavní právo smluvní a proč je třeba k hypotéce?

Je potřeba si uvědomit, že pokud na vaší nemovitosti vázne zástavní právo (= je na něm hypotéka), nemůžete s ní bez souhlasu své hypoteční banky jakkoliv nakládat. Než se pustíte do vážnějších úvah o prodeji, nejprve zkontrolujte svou hypoteční smlouvu a podívejte se, za jakých podmínek můžete hypotéku předčasně splatit. To se totiž případným prodejem stane. A také banku o svém záměru informujte, klidně prostřednictvím svého hypotečního / finančního poradce, se kterým jste hypotéku sjednávali.

Jaké jsou možnosti prodeje bytu s hypotékou

Možností, jak prodat byt s hypotékou, je rovnou několik a každá z nich má svá pro a proti:

  1. Kupující, který za vaši nemovitost zaplatí v hotovosti. Obchod většinou probíhá tak, že kupující rovnou posílá část peněz na umoření vaší hypotéky, zbytek vám.  Je možné, že Vám banka naúčtuje poplatek za předčasné splacení, nicméně o výši tohoto poplatku se dá s bankou jednat. 
  2. Kupující, který vaši hypotéku u banky převezme a vám doplatí rozdíl v ceně. Tato varianta pro vás bude nejspíš bez poplatků (záleží ale na konkrétní bance), ale banka musí svého potenciálního nového klienta nejprve prověřit a schválit. Pokud ho vaše banka vyhodnotí jako nedostatečně bonitního, tato možnost neklapne.  A nezapomeňte hypotéka je jako oblek ušitý na míru. Ne každému padne, a tak je to i s podmínkami hypotečního úvěru. Zkrátka i kupující musí souhlasit s podmínkami a z praxe víme, že toto se stává velmi zřídka. 
  3. Kupující bude vaši nemovitost financovat z hypotečního úvěru u jiné banky. Tato varianta je v současnosti nejčastější a banky s ní mají bohaté zkušenosti, proto se není čeho obávat. Je ale dobré si říct, že je spojena s  poplatky, protože vy zaplatíte poplatek za předčasné splacení a vaše banka nebude mít velký zájem dávat vám úlevy, protože přijde o “svůj” hypoteční úvěr a úroky z něj.
  4. Na místě je i úvaha o refinancování hypotéky. Pokud se doba prodeje bytu shoduje s dobou konce fixačního období vaší hypotéky, může být rozumné přejít s hypotékou do banky kupujícího v podobě refinancování úvěru a tam ji převést na kupce.
  5. Možností je i převod hypotéky. Pokud plánujete prodat svůj byt s cílem pořídit si novou nemovitost a částečně ji financovat hypotékou, můžete se dohodnout s bankou na převodu stávajícího hypotečního úvěru na novou nemovitost. Tím získá kupující "čistý" byt, zatímco banka převede Vaši původní hypotéku na novou nemovitost ve stávajícím stavu. Alternativně může banka dokonce zvýšit úvěr, což vám umožní financovat větší část nákupu nového bytu nebo třeba domu.

 

Možná vám jde z výčtu možností hlava kolem, ale není se čeho obávat. Prodej nemovitostí zatížených hypotékou je dnes opravdu denním chlebem bankovních úředníků a je jen potřeba si pohlídat pár administrativních úkonů.  

Uvažujete prodeji bytu? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

Snažte se ze svého bytu dostat co nejvíc

Když budete prodávat byt zatížený hypotékou, bude pro vás nejspíš ještě důležitější ho prodat za co nejvyšší cenu.

V CHIRŠ vždy nejprve vypracujeme přesný odhad prodejní ceny, takže hned na začátku tušíte, s jakou sumou můžete počítat.

Prodejte byt Moderní obálkovou metodou

V CHIRŠ prodáváme nemovitosti tzv. moderní obálkovou metodou. Ta získala v roce 2020 Nobelovu cenu za ekonomii jako jediný způsob prodeje, který zajišťuje největší výnos pro prodávajícího a zároveň zachovává maximální průhlednost a férovost pro všechny zájemce o koupi.

Prodejte výhodně svůj byt díky "Moderní obálkové metodě"

 

Potřebujete poradit s prodejem bytu? Kontakujte nás. Stačí vyplnit formulář, obratem Vás kontaktujeme a domluvíme nezávaznou schůzku.

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Štítky: jak prodat byt

Datum zveřejnění: 16.01.2024