Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Proč lidé nechtějí kupovat byt či dům bez realitky? A jak stanovit kupní cenu?

Proč lidé nechtějí kupovat byt či dům bez realitky? A jak stanovit kupní cenu?

Zdroj obrázku: freepik.com

Než se někdo pustí do prodeje své nemovitosti, obvykle jeho první kroky vedou na realitní inzertní portál, kde se podívá, “za kolik se asi tak prodává něco podobného”. Takový průzkum trhu je zcela v pořádku. Ovšem pozor, brát tyto nabídkové ceny jako něco pevně daného a jako neměnné výsledné ceny, za které se nemovitosti prodávají se nevyplácí. 

Ceny v inzerátech totiž bývají o 10-50 % vyšší než skutečná tržní cena.

Proč? Zaprvé, v inzerátech vidíte nabídkové ceny nemovitostí, které se ještě neprodaly. Z toho vyplývá, že vidíme ceny, za které dané byty a domy nikdo koupit nechce. Inzertní portály obvykle slouží hlavně těm, kdo něco shánějí, ne prodávajícím. Co však výpovědní hodnotu má, jsou reálně prodané nemovitosti. Kde je ale zjistit, když už jsou prodané a inzeráty stažené z nabídky?

 

První varianta: Pustíte se do mravenčí práce na vlastní pěst

Jedná se o poměrně titěrnou práci, která vám zabere i několik hodin denně. Spočívá v tom, že budete každý den sledovat nabídku a zapisovat si ceny nemovitostí a kontakty na prodejce. Jakmile tato nemovitost z nabídky zmizí, zavolejte prodejci a zeptejte se ho na prodejní cenu.

Další možností je zeptat se někoho, kdo dlouhodobě shání nemovitost, co zjistil. Odborníkem na slovo vzatým na ceny nemovitostí je totiž ten, kdo každý den sleduje aktuální nabídku. Otázkou však je, zda někoho takového znáte.

 

Druhá varianta: Necháte si poradit zdarma od profesionála

Realitní kanceláře si budují databázi prodaných nemovitostí, tzn. ví za kolik se prodávají.  K tomu navíc zkušený realitní makléř denně sleduje dění na trhu, lokalitu ve které se pohybuje a je v kontaktu s velkým množstvím poptávajících.  Vyplatí se tedy obrátit se na realitního makléře. Ušetří Vám hodně času.

Tip: Kontaktujte nás. Rádi Vám bezplatně a nezávazně poradíme. 

 

Jak tedy? Pustit se do prodeje bez realitky, nebo s realitkou?

Nyní už znáte přibližnou cenu za kterou máte Vaši nemovitost začít nabízet. Co dál? První velký chyták je v tom, proč vlastně lidé chtějí kupovat něco bez realitní kanceláře? Hlavně proto, že očekávají, že byt nebo dům bude levnější o provizi realitní kanceláře. Tudíž pro prodávajícího znamená stejný zisk prodej s RK i bez ní.  

Většina lidí prodává nemovitost jen jednou nebo dvakrát za život. Tudíž nemají žádné zkušenosti s velkými obchody. Oproti tomu zkušení realitní agenti jsou speciálně vyškolení na to, aby dokázali udělat nemovitosti dokonalý marketing. Na něm stojí až ⅔ úspěchu prodeje.

Pokud pomineme neprofesionální fotky a špatně nastavenou prodejní cenu, samoprodejce ovlivňuje také osobní zaujatost. Zatímco realitní agent prodává nemovitost, vy prodáváte svůj domov.

To bude mít na obchod spíše negativní vliv. Může se například stát, že kývnete na nevýhodnou nabídku jen proto, že jste vše špatně načasovali, neuměli jste vyjednávat nebo vám daný člověk byl prostě sympatický.

Tip:  Přečtěte si, jak probíhá prodej s CHIRŠ

Nalezením zájemce to nekončí

A co víc,  prodat nemovitost není jen o tom “plácnout” si s prvním zájemcem, který přijde přes inzertní portál bez realitky.

Je to také o nekonečném množství papírování - přípravě rezervační smlouvy, poskytování součinnosti během vyřizování hypotéky, shánění advokáta, vyřizování úschovy peněz, předání nemovitosti, bezpečné výplatě peněz a dalších krocích. Kupující většinou očekává, že toto všechno za něj prodávající vyřeší. Tvrdě ale narazí, až zjistí, že prodávající nemá zkušenosti s tím hlavním - neví JAK!

Rozhodně tím nechceme tvrdit, že si svoji nemovitost nedokážete prodat sami, bez realitky. “Nějak” to určitě dokážete. Může to však mít svá “ale”, která vás mohou připravit o hodně peněz.

Profesionální realitní makléř vám pomůže získat za prodej maximum ceny. Namísto toho, aby vám jeho provize balkon ukousla, spíše vám ho přidá. A na svou provizi si až několikanásobně vydělá. Takže spokojené budou všechny strany. Co víc - bude o vás postaráno jako v bavlnce.

Tip:  Vyberte si svého poradce CHIRŠ podle recenzí našich klientů

 

Vyplňte formulář a my Vám zdarma připravíme odhad ceny Vaší nemovitosti.

m2 (celé číslo bez mezer)



CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Jak prodat byt

Datum zveřejnění: 25.01.2022