Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Co znamená v katastru “předkupní právo”

Co znamená v katastru “předkupní právo”

Zdroj obrázku: freepik.com

Předkupní právo může vypadat jako strašák, jak při prodeji, tak při koupi nemovitosti, ale není se čeho obávat. Jde o povinnost prodávajícího nabídnout v případě plánovaného prodeje nemovitost nejprve předkupníkovi a až ve chvíli, kdy ten o ni nemá zájem, ji může uvolnit do prodeje jiným zájemcům.

Kdo je předkupník

Předkupníkem je možné stát se automaticky, ze zákona, nebo se toto právo může dojednat smluvně, a to třeba i jen na dobu určitou nebo vybranou část nemovitosti.

Automaticky se předkupníkem lze stát tak, že např. v případě, že někomu zemře někdo blízký, a ten „někdo“ bude spoludědicem nemovitosti. Pokud by druhý dědic chtěl nemovitost prodat, musí ji nejprve nabídnout spoludědicovi. Ale pozor, předkupní právo v tomto případě trvá jen 6 měsíců. Po uplynutí této doby je možné prodat nemovitost jakékoliv třetí osobě.

Automaticky se předkupníkem lze stát i v případě, vlastnictví nemovitosti na pronajatém pozemku. Pokud se vlastník rozhodne nemovitost prodat, musí ji nejprve nabídnout majiteli pozemku. Předkupní právo platí i opačně, byť taková situace nenastává tak často.

Tip: Přemýšlíte o prodeji Vaší nemovitosti? Podívejte se, jak to děláme v CHIRŠ.

A do třetice se ze zákona lze stát předkupníkem i ve chvíli, kdy si nájemce pronajímá byt v domě, který doteď nebyl rozdělen na jednotky a majitel se rozhodne, že tak učiní. V tu chvíli má nájemce předkupní právo na první prodej bytu. Pokud ho do 6 měsíců nevyužije, automaticky zanikne.

Určitou dobu platilo předkupní právo spoluvlastníků, které bylo po novele Občanského zákoníku v roce 2020 zrušeno. Velmi totiž komplikovalo prodej bytů v bytových domech, ke kterým náleželo např. garážové stání a prodávající tak byl povinen nabídnout přednostně garážové stání ostatním členům SVJ.

Kdy platí předkupní právo

Ze zákona platí předkupní právo ve všech výše popsaných případech, ale ne vždy je možné zjistit, zda na nemovitosti vázne. Někdy se totiž zapisuje do katastru nemovitostí, jindy to není nutné.

Pokud je předkupní právo zapsané v katastru nemovitostí, rozhodně se ho nevyplácí ignorovat, protože by tento krok zneplatnil kupní smlouvu.

Tip: Za kolik můžete prodat Vaši nemovitost? Vyzkoušejte naší kalkulačku. 

Naopak, pokud předkupní právo v katastru nemovitostí zapsané není, nedojde jeho ignorací ke zneplatnění kupní smlouvy, ale kupujícímu může vzniknout škoda tím, že bude obhajovat svou pozici.

Vyplatí se proto mít “neprůstřelnou” kupní smlouvu, ve které nebude chybět sankční pokuta, pokud by se prokázalo, že na nemovitosti vázlo předkupní právo nezapsané v katastru nemovitostí a prodávající na to kupujícího neupozornil.

Nevíte si rady při prodeji nebo koupě nemovitosti? Neváhejte se na nás obrátit. Vyplňte formulář, obratem se s Vámi spojíme a domluvíme nezávaznou schůzku. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.