Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Co je to úschova kupní ceny při prodeji nemovitosti?

Co je to úschova kupní ceny při prodeji nemovitosti?

Zdroj obrázku: freepik.com

Co je úschova kupní ceny? Ochrana prodávající i kupujícího

Mnoho samoprodejců se do prodeje své vlastní nemovitosti vrhá po hlavě. Domnívají se, že krásné fotky a inzerce na realitních portálech jsou tím nejdůležitějšími krokem, ale není tomu tak. U prodeje nemovitosti jde vždy v prvé řadě o peníze, které je nutné ochránit. Dobře ošetřená smluvní dokumentace je základem bezpečného obchodu, stejně jako úschova peněz neboli úschova kupní ceny. Jistě jste se už s těmito pojmy setkali a my se dnes na ně blíže zaměříme.

Proč je úschova peněz tak důležitá?

Pokud najdete kupce své nemovitosti, následuje podpis kupní smlouvy a zápis nového majitele nemovitosti na katastru. To ale může trvat až 30 dní dle rychlosti příslušného katastru. V tomto kritickém období je potřeba ochránit jak prodávajícího, tak kupujícího. Kupující potřebuje mít jistotu, že jeho peníze budou u nezávislé třetí strany, která je prodávajícímu uvolní až ve chvíli, kdy dojde k přepsání nemovitosti na jeho jméno. Prodávající má zase smluvně ošetřeno, že návrh na vklad vlastnického práva bude podán až po přijetí kompletní kupní sumy. Po převodu vlastnických práv na nového majitele pak skutečně obdrží své peníze.

Tip: Prodáváte byt? Zjistěte, zda se v naší databázi nenachází poptávající na Vaši nemovitost.

Jaké jsou typy úschovy při prodeji nemovitosti?

Existují celkem 3 typy úschovy peněz – bankovní úschova, notářská úschova a advokátní úschova. Každá má své výhody a nevýhody. Zjistěte, která je pro vás ta nejvhodnější.

Bankovní úschova

Bankovní úschova je nejbezpečnější variantou, neboť bankovní domy disponují velkým množstvím financí pro krytí bankovních úschov.  Kromě toho každý bankovní vklad je pojištěn státem do výše 100 000 euro (ve výjimečných případech může být tato částka navýšena až do výše 200 000 euro). 

Na druhé straně často narazíte na vyšší cenu za službu, nepružné jednání a delší čekací dobu pro vyplacení peněz. Banky mají předdefinované smlouvy a pokud budete potřebovat úpravy, rovněž počítejte s časem a poplatky navíc. 

 Výhody:

  • Vysoká ochrana proti zpronevěře a dozor státních orgánů
  • Bankovní vklady jsou státem pojištěné

Nevýhody:

  • Banky většinou poskytují úschovu žadateli o hypoteční úvěr, jinak tento produkt neradi poskytují
  • Vyšší poplatky
  • Nepružnost a chybějící flexibilita při úpravách smluv
  • Delší čekací doba při uvolňování finančních prostředků

 Notářská úschova

Notářská úschova je svou cenou i mírou zabezpečení podobná úschově bankovní. Notáři mají povinné profesní pojištění a jsou registrování u notářské komory. Spoustu lidí se ale mylně domnívá, že notář je státní zaměstnanec a může vám tak garantovat větší bezpečnost, tedy že ručitelem je stát. To je ovšem omyl. Notář je státní zaměstnance ve věcech státních – při řešení úschovy peněz při prodeji vašeho bytu je podnikatel stejně jako advokát.

Výhody:

  • Větší flexibilita při jednání a úpravách smluv
  • Povinnost uchovávat peníze na zvláštním odděleném účtu
  • Rychlé uvolnění financí po obdržení příslušných dokladů
  • Pojištění profesní odpovědnosti

Nevýhody:

  • Vyšší cena – srovnatelná nebo vyšší než u bankovní úschovy. Ceník služeb mají předepsaný od státu a nelze o výši poplatku smlouva.
  • Žádné krytí v případě zpronevěry financí (známé případy zpronevěry z minulosti).

 Advokátní úschova

Výhodou advokátní úschovy je jednoznačně nejlepší cena (o ceně služby lze smlouvat), větší rychlost a flexibilita. S advokátem můžete snadno do smlouvy o úschově zapracovat požadované připomínky. Advokát vám může zároveň vypracovat kupní smlouvu a vy tak jednáte s jednou vztyčnou osobou, což je snazší a úspornější jak časově, tak finančně.

Advokát musí mít rovněž ze zákona pojištění profesní odpovědnosti na minimální hodnotu 5 000 000 Kč. Z minulosti jsou bohužel také známy případy, kdy advokát finanční úschovu zpronevěřil – zjistěte si proto o něm co nejvíce informací, prostudujte si reference klientů. Advokát by měl správně každou úschovu evidovat u České advokátní komory a pro každou úschovu by měl mít zřízen speciální účet.

Výhody:

  • Nižší cena služby, lze o ceně smlouvat.
  • Flexibilita a snadná možnost zapracovat připomínky do smlouvy
  • Přehled o stavu úschovního účtu
  • Rychlé uvolnění peněz na účet po splnění podmínek
  • Profesní pojištění

 Nevýhody:

  • Žádné krytí v případě zpronevěry financí (známé případy zpronevěry z minulosti)

Tip: Hledáte byt či dům v Praze a okolí a stále ne a ne najít? Podívejte se na naší nabídku nemovitostí.

 Shrnutí

Bankovní úschova

 Je vhodná v případě jednodušších obchodů, kdy nejsou specifické podmínky k výplatám peněz a také v případě úhrady kupní ceny hypotečním úvěrem. 

Notářská úschova

Podmínky úschovy lze zapracovat dle potřeby, ale je to nejdražší varianta ze všech.

Advokátní úschova

Podmínky úschovy se přizpůsobí na míru Vašemu obchodnímu případu a v drtivé většině je zde nejvýhodnější cena.

 

 Spolupráce s realitní kanceláří

Příčinou proč se kupující nemovitostí vyhýbají soukromým inzerátům je, že každý zákazník za své peníze očekává kompletní servis a zajištění všech formalit nezávislým odborníkem, což jim soukromý prodejce nemůže zajistit.

Realitní zprostředkovatel podrobně vysvětlí plusy a mínusy jednotlivých typů úschov, pomůže vybrat nejvhodnější úschovu přesně pro Váš případ, zorganizuje veškeré administrativní náležitosti spojené s uzavřením smluv a podáním na katastr nemovitostí. Zkrátka zajistí vše pro bezpečný proces prodeje, bez vrásek na čele a zbytečných starostí. 

 

Vybíráte nebo prodáváte byt a potřebujete poradit? Nezávazně a rádi Vám s čímkoliv poradíme. Vyplňte formulář a my Vás budeme obratem kontaktovat. 

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 08.08.2023