Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Co dělat po koupi nemovitosti?

Co dělat po koupi nemovitosti?

Zdroj obrázku: www.freepik.com

Na co je potřeba myslet, abyste si zbytečně nezadělali na problémy?

1. Nechte se zapsat do katastru nemovitostí

Tento bod můžete úplně vypustit z hlavy, jestli vám s koupí nemovitosti pomáhala realitní kancelář. Ta totiž po podpisu kupní smlouvy zajistí, aby byl původní majitel z katastru vymazán a nový naopak zapsán. Jestli jste se do transakce pustili na vlastní pěst, nezapomeňte si zajít na Katastrální úřad, pod nějž vaše nová nemovitost patří, a vše si zařiďte. Počítejte se zaplacením správního poplatku a také s docela dlouhou čekací dobou, někdy zápis trvá i několik týdnů. Pozor, majitelem nemovitosti se oficiálně stáváte až ve chvíli, kdy úřad zápis provede.

2. Dobře se pojistěte

Při financování nemovitosti pomocí hypotéky si dobrou pojistku pohlídá banka, bez ní vám totiž hypoteční úvěr neposkytne. I když ale nebudete mít pojištění nemovitosti a domácnosti povinné, udělejte ho. Většinou stojí několik málo tisíc ročně a ve finále vám může ušetřit opravdu hodně peněz a starostí. Výhodou je, že do pojištění nemovitosti lze zahrnout i případné stavby na zahradě a pokrývá dokonce i vestavné spotřebiče a jejich opravu.

 Prodávat byt? Máme databázi poptávajících. Zjistěte, zda některý nečeká právě na Vaši nemovitost. 

3. Převeďte na sebe energie a služby

Obvyklým základem, který je třeba bezprostředně po převzetí nemovitosti rychle řešit, je převedení elektřiny, vody a případně i plynu na nového majitele. Je běžnou praxí, že se při převzetí bytu nebo domu sepíše předávací protokol o stavu nemovitosti a v něm se uvedou i aktuální stavy měřičů energií.

4. Změňte si adresu a informujte všechny úřady

Předpokládáme, že jste si nemovitost koupili pro vlastní trvalé bydlení. Pak je potřeba zajít s kupní smlouvu a výpisy z katastru na obecní (městský) úřad a změnit si trvalé bydliště v občanském průkazu a následně informovat všechny instituce, se kterými přicházíte do styku: banky, telefonní operátory, zaměstnavatele, školy, školky, internetového operátora… Předejte také nové kontakty SVJ a obejděte nové sousedy. Mít dobré vztahy se vyplácí. A nezapomeňte zkontrolovat na obecním úřadě odhlášení původních majitelů z trvalého bydliště.

5. Vyřešte daně

Na novém majiteli, leží povinnost platit daň z nemovitých věcí. Specifikem daně z nemovitých věcí patří skutečnost, že se platí dopředu (tj. tato daň stanovuje na zdaňovací období dle stavu k 1. lednu roku, na který je daň stanovována. ) Pokud si nevíte rady, jak na daň z nemovitostí, přečtěte si více v našem článku.

Hledáte vysněnou nemovitost? Založte si poptávku. Pomůže Vám hledat.

Tohle je nezbytné minimum, které určitě neopomeňte. Pak je ale často nejlepším nápadem se v klidu posadit a popřemýšlet, jak s novou nemovitostí naložíte. Právě teď, dokud je dům nebo byt neobydlený, je ideální příležitost pro dispoziční změny, renovaci nebo větší rekonstrukci.

Pokud záměrem koupě nemovitosti byla investice, pomůžeme Vám sehnat spolehlivého nájemníka.

Vybrat si svého realitního makléře CHIRŠ

Uvažujete o prodeji své nemovitosti? Máte nějaké dotazy? Neváhejte nás kontaktovat. Obratem se s Vámi spojíme a domluvíme nezávaznou schůzku. 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 15.08.2023