Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Aukce a dražby bytů. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Aukce a dražby bytů. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ceny nemovitostí v posledních letech lámou rekordy. Nemovitostí na prodej je nedostatek a nabídka nestíhá uspokojovat převis zájemců o koupi. Není proto nic neobvyklého, že prodávající dostane i několik nabídek najednou, a to od různých zájemců.

Prodávající stanovil pevnou cenu. Tak proč chodí různé cenové nabídky?

Proč vlastně přichází různé nabídky, když prodávající na začátku stanovil pevnou cenu? Je to právě proto, že daná nemovitost má v očích jednotlivých zájemců různou hodnotu.

Uvedeme příklad - prodává se byt na pražském sídlišti. Nejvíce za něj pravděpodobně budou ochotni zaplatit ti, kteří v daném domě (nebo v některém z okolních domů) bydlí a prodávaný byt chtějí koupit - třeba i do budoucna - pro své děti nebo staré rodiče.

Kromě osobních zájmů, jako je tento, ovlivňují výši nabídky finanční možnosti daného zájemce (zda má hotovost, nebo zda bude financovat úvěrem) a v neposlední řadě také účel. Méně bude ochotný zaplatit investor, který nemovitost kupuje za účelem zisku.

Oproti tomu mnohem více pravděpodobně zaplatí rodina, která se do lokality zamilovala a v nemovitosti vidí svůj ideální domov. Proto je MAXIMÁLNĚ DŮLEŽITÉ, aby se o prodeji dozvěděli všichni v blízkém okolí.

 

Ve výsledku je celý proces prodeje o tom, že neexistuje pevně stanovená TRŽNÍ CENA. Pokud tedy chcete, aby byla tržní cena co možná nejvyšší, musí se o prodeji  dozvědět co možná nejvíce lidí. Zároveň je třeba, aby inzerát (fotografie, text, videa aj.) byl skutečně promakaný. O tom, jak maximalizovat cenu nemovitosti, více ale jindy.

O maximalizaci ceny dále může rozhodnout, jak šikovně umí realitní makléř vyjednávat. Celý proces vyjednávání může nahradit také aukce, o které se povíme za chvilku.

 

Tip: Podívejte se zda-li v naší databázi nečeká někdo právě na Váš byt nebo dům. 

Aukce a dražby nemovitostí - rozdíly

Aukce a dražba bytu jsou zcela odlišné metody. Zatímco pravidla dražby reguluje zákon, pravidla konání aukce stanovuje pořadatel. Dražby mají jasná pravidla, a pokud někdo danou nemovitost vydraží, budoucí prodej je ze zákona závazný a prakticky od něj nelze couvnout.

Oproti tomu, pokud někdo vyhraje aukci, neopravňuje ho to prakticky k ničemu. Pouze to zvyšuje jeho šance, že uzavře s prodávajícím kupní smlouvu. Prodávající tedy může na poslední chvíli od prodeje couvnout.

 

V CHIRŠ používáme tzv. “Moderní obálkovou metodu”

Tato metoda byla v roce 2020 oceněna Nobelovou cenou za ekonomii. A to proto, že se jedná o jednu z mála cest, jak zajistit největší výnos z prodeje pro prodávajícího a zároveň jak zajistit maximální transparentnost a férovost pro všechny zúčastněné.

Jak metoda funguje?

Jedná se o dvoukolové výběrové řízení. Metodu jsme krok po kroku popsali ZDE.

Klady této metody (v podání CHIRŠ):

  • všem zájemcům poskytuje dostatek času, aby se poradili s blízkými, zvážili svůj zájem a s bankou si předjednali úvěr,
  • všichni zúčastnění se vyhnou zbytečnému stresu a nátlaku,
  • celý proces je transparentní a férový,
  • o vítězi rozhoduje pouze prodávající,
  • pro prodávající vypracujeme odborný posudek tržní ceny nemovitosti. Jejich nemovitost srovnáme nejen s aktuálními poptávkami ale také s cenami nemovitostí, které jsme v nedávné době prodali ve srovnatelné lokalitě. Pro porovnání dále vyhledáváme informace o nedávných prodejích, které poskytuje katastr nemovitostí,

 

Prodejte svoji nemovitost výhodně pomocí moderní obálkové metody s CHIRŠ. Vyplňte formulář, my se s Vámi obratem spojíme a poradíme Vám nejvhodnější postup ve Vaší situaci.

 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Štítky: jak prodat byt

Datum zveřejnění: 12.01.2022