Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jak při prodeji bytu spolupracovat s realitním makléřem?

Jak při prodeji bytu spolupracovat s realitním makléřem?

O tom, že se prodej nemovitosti přes realitní kancelář vždy vyplatí, není žádných pochyb. Ale jak vybrat nejen kancelář, ale také realitního makléře, který bude skutečným profíkem ve svém oboru a bude se za vaše zájmy prát až do roztrhání těla? To se dočtete v následujícím článku.

Ačkoliv se z makléřského řemesla stala v poměrně nedávné době živnost vázaná, získání “makléřského oprávnění” však ještě zdaleka není zárukou kvality. Ostatně stejně jako mezi lékaři, učiteli nebo v jakékoliv jiné profesi, i v realitách pracují více a méně profesně zdatní lidé.

Existuje klíč k výběru toho správného makléře? ANO! Stačí se držet těchto jednoduchých pravidel.

#1: Vybírejte člověka, nikoliv firmu

Obchod je vždy o lidech. Vlajka, pod kterou daný makléř působí, může sice hodně napovědět, ale konečný výsledek vždy leží pouze na bedrech jednotlivce.

Tip:  Jak správně vybrat realitního makléře ? 

#2: Nespoléhejte pouze na osobní doporučení

Doporučili vám přátelé realitního makléře? Pak jejich doporučení stojí za zvážení. Pro jistotu se však ještě poohlédněte kolem a udělejte si srovnání. Je to stejné jako s výběrem jakékoliv jiné služby. Většinou si také projdete více recenzí na internetu, než se rozhodnete pro konkrétního poskytovatele. 

Tip: Přečtěte si recenze klientů CHIRŠ

#3: Nikdy, ale opravdu nikdy nesvěřujte prodej více agentům

Je to stejné, jako byste chtěli získat více životních partnerů najednou. Nikomu z nich se nevyplatí do vztahu investovat, když ví, že z toho stejně nakonec nic nebude. Každý seriózní partner navíc rychle uteče a všichni ostatní budou váš vztah jen tak “šolíchat”. Takže šance na úspěch budou zcela minimální.

#4: Bez smlouvy pracují jen podvodníci

Tytam jsou časy, kdy dokonce i právníci radili lidem, aby makléřům nepodepisovali žádné smlouvy. Ukázalo se totiž, že taková doporučení nebývají ve prospěch prodávajících, a proto i právníci změnili svůj přístup.

Nový zákon č. 39/2020 Sb., o realitním zprostředkování a o změně souvisejících zákonů („ZoR“) dokonce stanovuje, že smlouva o realitním zprostředkování musí mít vždy písemnou formu. V opačném případě se zprostředkovatel vystavuje riziku námitky neplatnosti smlouvy ze strany zájemce.

Pokud se i přesto setkáte s makléřem, který nevyžaduje písemnou formu dohody, rychle od něj ruce pryč. Evidentně nebere svojí práci a své závazky vůči klientovi vážně.

#5: Neurčujte prodejní cenu podle nabídkových cen v inzerátech

Samotné slovní spojení “nabídková cena” předesílá, že se jedná o ceny nemovitostí, které se ještě neprodaly. Pokud je cena stanovená správně, nemovitost se vždy prodá velice rychle, a proto se v inzerci příliš rychle neohřeje. Vždy se proto orientujte pouze podle REÁLNĚ PRODANÝCH NEMOVITOSTÍ.

Tip: Zjistěte cenu Vaší nemovitosti. 

#6: Mějte důvěru ve svého makléře. Ví, co dělá

Pro prodej svého bytu jste si vybrali realitního makléře, protože ve vás vzbuzoval důvěru. Tak mu ji dejte a pokuste se mu do jeho práce příliš nezasahovat. Makléř má své vyzkoušené postupy, o kterých ví, že fungují.

#7: Nechtějte po makléři jednotlivé úkony

“Mám známého právníka, který napíše smlouvy. Ušetřím za vašeho”. Toto po makléři nechtějte. Takto to nefunguje. Prodej nemovitosti je komplexní služba, stejně jako například operace slepého střeva. Také lékaři neřeknete, že máte známou švadlenu, která vás následně zašije.

#8: Zvedejte makléři telefon

Udržujte se svým makléřem neustálý kontakt. Dobrý makléř by vám měl volat pravidelně a informat vás o vývoji prodeje - o počtu zájemců, proběhlých prohlídkách, zpětné vazbě zájemců na vaši nemovitost a podobně.

Tip: Jak prodáváme v CHIRŠ?

DŮLEŽITÉ NA ZÁVĚR: Svěřit prodej své nemovitosti realitnímu makléři je dobré rozhodnutí. Ačkoliv byste si svou nemovitost pravděpodobně zvládli prodat i sami, kvalitní realitní makléř vám pomůže získat za VAŠI NEMOVITOST MAXIMUM PENĚZ. Tím se pokryje jeho provize, a to dokonce až několikanásobně. Vyberte si proto takového makléře, do kterého vložíte plnou důvěru a kterého necháte dělat svoji práci, aniž byste mu do ní příliš zasahovali.

 

Přemýšlíte o prodeji vašeho bytu? Domluvte si s námi bezplatnou konzultaci!

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Jak prodat byt

Datum zveřejnění: 23.03.2022