Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

3 důvody, proč prodávat nemovitost s realitní kanceláří a ne na vlastní pěst

3 důvody, proč prodávat nemovitost s realitní kanceláří a ne na vlastní pěst

1. Za kolik prodat byt…

Začněme tím nejjasnějším faktem: kvalitní realitní makléř zná detailní situaci na trhu i v dané lokalitě a dokáže nemovitost prodat za víc, než byste to dokázali sami. Jednoduše zhodnotí (na základě zkušenosti i analytických dat), zda není vaše vysněná prodejní cena podhodnocená nebo naopak.

Ano, je pravda, že realitní kanceláři zaplatíte provizi, ale je také dobré vědět, že v provizi jsou zahrnuté náklady, které byste jinak museli zaplatit z vlastní kapsy. Jde například o:

  • právníky (někdo musí sepsat smlouvy a je extra důležité, aby byly vyvážené pro prodávajícího i kupujícího a na nic se v nich nezapomnělo)
  • úschovu peněz
  • nafocení nebo natočení nemovitosti tak, aby byla co nejatraktivnější
  • zaplacení inzertních realitních portálů, inzerce v časopisech, tisk propagačních materiálů atp.
  • prověření nemovitosti, kupujícího i prodávajícího a případných právních vad (i to s sebou nese další náklady)
  • organizaci a vedení prohlídek (i váš čas jsou peníze a dovolenou určitě rádi využijete na něco jiného)

Tip: Uvažujete o prodeji Vaší nemovitosti, ale nevíte za kolik? Požádejte o odhad. 

2. Jak rychle se prodá byt nebo dům…

Hned na začátek vám dáme jedno číslo: nemovitosti, jejichž inzerát obsahuje hodně dobrých (!) fotek, se prodá o 6 % rychleji než ty, co tento parametr postrádají.

S rozmachem chytrých telefonů a super fotoaparátů v nich má každý jejich uživatel pocit, že se stal profi fotografem. Nafotit nemovitost k prodeji je tím pádem brnkačka… Ale není. Pro dobrou fotku musíte mít především dobré oko a cit pro kompozici. A pro dobrou realitní fotku musíte mít ještě nespecifikované cosi, co zajistí, že fotky vašeho bytu upoutají pozornost víc než ostatních v nabídce.

Dobrý realitní makléř si s fotoaparátem rozumí a když ne, má v kanceláři kolegu fotografa, který z vašeho holobytu (tak totiž vypadá většina prodávaných bytů) vykouzlí útulnou klícku.

Tip: Jak nás vidí naši klienti? Přečtěte si recenze. 

Existují i další možnosti, třeba v posledních letech tolik oblíbený home staging, kdy se byt vybaví pro účely focení atrapami nábytku a dekoracemi tak, aby interér vypadal co nejatraktivněji. Než nad tím začnete kroutit hlavou, měli byste vědět, že taková drobnost způsobí, že se nemovitost prodá až o 73 % rychleji a o 20 % dráž než pokud do takové prezentace nazainvestujete.

I když je vizuální stránka věci hlavní, důležité je i to ostatní: popsat nemovitost pravdivě, ale zároveň co nejlákavěji, přidat vizualizace, plánky nebo videoprohlídku. Každý takový detail urychlí prodej, protože osloví ty nejvážnější zájemce a nejlepší realitky toto umění ovládají na jedničku.

3. Zkušenosti k nezaplacení

Kolikrát za život člověk prodává nemovitost… Moc často ne a my Češi jsme v tomto ohledu velmi konzervativní. Proto je dobré mít v zádech někoho, pro nějž je prodej a nákup nemovitostí denním chlebem a ví, lidově řečeno, jak to chodí.

Někoho, kdo:

  • ví, jak jsou na tom potenciální kupující s financemi, jaká vládne ve společnosti nálada i co se děje na hypotečním trhu
  • ví, jak to vypadá s realitami v dané lokalitě (kolik podobných nemovitostí se teď prodává, za jakou cenu a jak rychle se prodají), takže platí, že pražské realitky prodají nejlépe nemovitosti v Praze, ostravské zase v Ostravě
  • tuší, co potřebují kupující vědět a ideálně jim na otázky umí odpovědět ještě dřív, než se zeptají
  • má “čich na lidi” a pozná, když někdo něco skrývá
  • ze zkušenosti ví, kde jsou nejčastější zádrhely a umí jim předejít (např. tak, že si o nemovitosti zjistí předem každý detail, proklepne kupujícího a předjedná hypotéku)
  • umí jednat s úřady, institucemi a připraví vám pro ně všechny podklady, případně vás u nich rovnou zastoupí
  • ochrání peníze obou stran, protože ví, co nesmí chybět v kupní smlouvě, co má následovat po jejím podpisu, kdy uvolnit peníze, kdy a jaké platit poplatky…

Tip: Prodáváte? Zjistěte, zda-li není v naší databází Váš kupující. 

Suma sumárum můžeme z praxe potvrdit, že pustit se do prodeje na vlastní pěst je ten největší hazard, kterého se můžete dopustit. Nebudeme vám slibovat, že vše kolem nemovitostí za vás zařídí realitka bez starostí, ale rozhodně vás ochrání před spoustou nepříjemností a ušetří spoustu peněz.

 

Přemýšlíte o prodeji své nemovitosti a potřebujete poradit?

Kontaktujte nás. 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 04.10.2023