Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

10 tipů, jak si vybrat realitního makléře

10 tipů, jak si vybrat realitního makléře

“Při první schůzce jste z realitního makléře nadšení. Naslibuje vám, co pro vás všechno udělá a za jak astronomickou částku prodá vaši nemovitost. Jenže po pár týdnech vám přestane zvedat telefon, přestože nemovitost se stále neprodala.

Tento příběh možná zná mnoho z vás, kteří jste již nějakou nemovitost prodávali. Mezi makléři se však nachází hodně kvalitních a pracovitých lidí, kteří pro vás budou pracovat dnem i nocí, vždy vám zvednou telefon a pomohou vám skutečně získat maximum peněz. S makléřem si proto musíte nejen sednout po lidské stránce, ale zejména si musíte být jisti, že je skutečným profesionálem. Prozradíme, jak si takového realitního makléře vybrat a na co si dát pozor.

#1: Osobní doporučení není všechno

V dřívějších dobách znamenala osobní známost záruku kvality a spolehlivosti. Dnes je všechno jinak. S mnohem větší odpovědností se setkáte spíše tehdy, pokud se pustíte do hledání realitního makléře na vlastní pěst. Ví se, že svěřovat své finanční záležitostí kamarádům a známým není úplně ta nejlepší cesta. O to víc to platí, pokud prodáváte nemovitost.

 

#2: Přečtěte si recenze

Způsob, jak si vybrat makléře, se dost podobá výběru hotelu, restaurace nebo nového telefonu. Nikdy se nespoléháte pouze na jedno doporučení a vždycky se snažíte získat co nejvíce referencí. Výhodou internetu je, že se na něm každý rád podělí (zejména o negativní) zkušenosti.

Tip: Přečtěte si nezávislé recenze realitních makléřů CHIRŠ

#3: Specializace 

Většina profesionálů má nějakou specializaci. Stejně jako obvodní lékař nedokáže operovat slepé střevo, tak ani realitní makléř z Prahy neumí stejně kvalitně prodat komerční areál v Ústí nad Labem.

Realitní makléři se mohou specializovat například na:

  • pronájmy nebo prodeje,
  • určité typy nemovitostí: pozemky, byty, domy, komerční areály či třeba luxusní nemovitosti,
  • určitou lokalitu - makléři se většinou specializují na lokalitu, ve které sami bydlí.

 

#4: Podívejte se internet, jak pracuje

Jedna z cest, jak si vybrat makléře, je podívat se, jak prezentuje sebe a své nemovitosti. Prohlédněte si jeho profil na webu. Snažte se najít, co o něm řekli zákazníci. A v neposlední řadě si prohlédněte inzeráty nemovitostí, které prodával nebo aktuálně prodává.

 

Následujících šest bodů prozradí, proč je lepší vsadit na místního makléře. Tedy makléře, který v lokalitě obvykle nejen působí, ale také žije.

#5: Pokud makléř lokalitu nemá rád, poznáte to.

Řekněme, že život na sídlišti není makléřovým šálkem kávy. Někdy se mu to podaří skrývat, jindy je z něj averze k lokalitě cítit až za roh.

#6: Nezamlčuje negativa lokality

Nikdy nevzbuzuje příliš velkou důvěru, pokud se vám někdo snaží prodat jen samé klady. Oproti tomu makléř zvýší věrohodnost svých slov, pokud kriticky poukáže nejen na pozitiva, ale také na negativa nemovitosti a lokality.

#7: Rychlost prodeje

Místní makléř pracuje se svou oblastí. Často má i databázi poptávajících a zájemce na vaši nemovitost najde ještě před zahájením prodeje.

#8: Dá si záležet na marketingu nemovitosti

Aby se nemovitost prodala za maximum peněz:

  • musí být vidět. Nikdy nestačí zveřejnit inzerát na pár bezplatných serverech,
  • makléř musí připravit profesionální fotografie, videa a text inzerátu,
  • makléř musí znát cílovou skupinu a přizpůsobit jí formu reklamy nemovitosti.

#9: Umí správně odhadnout cenu

Činžovní byt 3+1 bude mít úplně jinou hodnotu v Praze a úplně jinou na malé vesnici v příhraničí. Lokální makléř má přehled, co se v poslední době v daném místě a za kolik prodalo. Žádná spolehlivá cenová mapa nemovitostí neexistuje, a pokud makléř nemá odkud čerpat, nikdy nemůže cenu s jistotou odhadnout.

Tip: Nechte si od nás zdarma vypracovat odhad ceny Vaší nemovitosti 

#10: Místnímu makléři záleží na pověsti

Pokud se makléř na nějakou oblast specializuje, obvykle v ní i žije. To znamená, že své minulé, současné i budoucí klienty potkává dnes a denně - při venčení psa, v obchodě, na dětském hřišti, při doprovodu dětí do školy či na ulici. Proto má velkou motivaci, aby s jeho službami byli všichni spokojeni.

 

Stále váháte jak správně vybrat makléře, který Vám  pomůže prodat Vaši nemovitost? Vyplňte formulář, my se s Vámi obratem spojíme a poradíme Vám. 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Jak prodat byt

Datum zveřejnění: 27.10.2021